Scheuren in imperium Martin Ebner

De moeilijkheden voor de Zwitserse financier Martin Ebner stapelen zich op. Vrees dat zijn financiële imperium verkruimelt doet de koersen van de bedrijven waarin hij belangen heeft scherp tuimelen.

BZ Bank, onderdeel van het imperium van Ebner, is intussen onder dagelijks toezicht geplaatst van de Zwitserse banktoezichthouder.

Ebner staat bekend als de schrik van corporate Europe door belangen in bedrijven te nemen en vervolgens het management op de huid te zitten. Naar verluidt zou hij op zijn aandelenbezit vele miljarden euro's hebben verloren. Geruchten over de omvang van dit verlies doen de koersen van de bedrijven waarin hij grote belangen heeft verder tuimelen.

Zo verloor het toch al wankele Zwitsers-Zweedse ABB, een van de grote Europese conglomeraten waarin Ebner een belang van bijna 10 procent heeft, gisteren 13 procent aan beurswaarde. Het aandeel ABB was nog maar een schamele zes Zwitserse franc waard.

En Credit Suisse, behorend tot de grote Europese banken, waarin Ebners belang bijna 5 procent is, daalde met 9,4 procent. De beurs van Zürich zelf sloot gisteren 3,73 procent lager. Beleggers zijn bang dat Ebner uit geldnood gedwongen wordt opnieuw belangen te verkopen. Vorige week werd Ebner wegens reusachtige koersverliezen gedwongen zijn vier beleggingsfondsen aan een Zwitserse bank over te doen.

Ebner, die zelden de media te woord staat, stak zondag de hand in eigen boezem. Voor de Zwitserse televisie gaf de financier toe dat zijn BZ Gruppe, waartoe ook de BZ Bank behoort, een fout had gemaakt door haar beleggingen onvoldoende te spreiden en zodoende zwaar van de beursmalaise te lijden heeft.

Een woordvoerder van de Zwitserse banktoezichthouder verklaarde vandaag tegenover de Financial Times dat zij gewoonlijk van de Zwitserse banken geen dagelijkse financiële informatie vraagt, maar daartoe nu wel bij de BZ Bank is overgegaan. Hij beklemtoonde dat de leningen die andere banken bij de BZ Gruppe hebben uitstaan voldoende worden gedekt.

Gisteren meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat een consortium bestaande uit Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse banken aan de BZ Gruppe uitstel heeft verleend tot terugbetalen van bankkredieten. Daardoor zou de BZ Gruppe geen noodkrediet hoeven opnemen van 3 miljard Zwitserse franc (2,07 miljard euro). Maar het bericht wordt door geen van de banken bevestigd.