Schalken eindelijk sterker dan Mantilla

Sjeng Schalken heeft in de eerste ronde van het masterstoeurnooi in het Amerikaanse Cincinati gewonnen van de Spanjaard Felix Mantilla: 7-6, 4-6 en 6-3. Van de vier eerdere partijen tegen Mantilla won Schalken alleen de eerste, in 1995 in Valencia. Eerder dit jaar verloor Schalken in Auckland nog met twee keer 6-4.

In de volgende ronde treft Schalken de winnaar van de partij tussen de als zestiende geplaatste Spanjaard Moya en de ongeplaatste Fransman Saulnier.

Op de eerste dag van het toernooi in Cincinnati sneuvelden al direct Jevgeni Kafelnikov (5e geplaatst) en Roger Federer (10e). Kafelnikov ging onderuit tegen de Duitser Schüttler (6-3, 6-2) en Federer verloor van de Kroaat Ljubicic met 2-6, 6-4 en 6-3. De Amerikaan Andre Agassi, nummer zes op de plaatsingslijst, bereikte wel de tweede ronde. Hij won van de Marokkaan El Aynaoui: 6-4 4-6 6-4.

Richard Krajicek komt ook weer in actie in de VS. De Muiderberger verloor vorige week in zijn eerste partij op hardcourt sinds zijn langdurige elleboogblessure van de Fin Nieminen. Hij treft dinsdag in Cincinnati de als 13e geplaatste Tsjech Jiri Novak.

,,Ik heb mezelf in negatieve zin weten te overtreffen'', zegt Krajicek op zijn website over de partij in Toronto. ,,Het enige wat redelijk ging was mijn service, maar de rest was heel zwak. Diep in mijn hart wist ik het al, maar het is toch vervelend dat het nu daadwerkelijk is uitgekomen: de moeilijke weken komen er aan. Weken waarin ik keihard moet werken voor mijn punten, nog zonder mijn oude fitheid en oude scherpte.''

Krajicek:,, Natuurlijk heb ik op Wimbledon een paar mooie partijen gewonnen, maar op gras zijn de punten veel korter. Op het bloedhete hardcourt wordt ieder gebrek aan ritme en conditie genadeloos afgestraft. Dat wordt dus trainen, trainen, trainen.''