Rusland eist van Georgië concessie

President Vladimir Poetin van Rusland heeft van Georgië de uitlevering geëist van een aantal Tsjetsjenen die zijn gearresteerd toen ze gewapend vanuit Tsjetsjenië Georgië binnenkwamen.

De Georgische autoriteiten hebben de afgelopen dagen veertien Tsjetsjenen aangehouden in het grensgebied met Tsjetsjenië, zeven afgelopen zaterdag en zeven die gisterochtend de grens met Georgië over kwamen en zich bij de Georgische autoriteiten aangaven.

Op de Russische televisie prees Poetin de Georgiërs om de arrestaties. Maar Rusland beoordeelt ,,de ernst van de Georgische verzekeringen over de bestrijding van het terrorisme'' niet aan de hand van die arrestaties, maar aan de uitlevering van de opgepakte Tsjetsjenen aan Rusland. Waar het om gaat, zei Poetin, is ,,hoe snel de criminelen in de [Moskouse] Lefortovo-gevangenis en in de handen van de Russische justitie terecht komen.''

De Georgische president Edoeard Sjevardnadze zei dat zijn land alleen arrestanten uitlevert die aantoonbaar criminelen of terroristen zijn. Rusland, zo maakte hij duidelijk, moet bewijs overleggen dat de arrestanten worden verdacht van serieuze misdaden. ,,De Russen moeten ons het juiste [bewijs]materiaal geven. Als dat wordt bevestigd zullen we [de Tsjetsjenen] uitleveren'', zo zei de president op de Georgische radio. Tegen journalisten zei Sjevardnadze later dat de Russen de kans krijgen de aangehouden Tsjetsjenen te ondervragen en een onderzoek uit te voeren. Maar ze zullen wel degelijk bewijs moeten overleggen voor de arrestanten worden overgedragen.

Rusland en Georgië liggen al lang met elkaar overhoop over tal van geschillen, waarvan de Tsjetsjeense kwestie er één is. Volgens Rusland treedt Georgië niet afdoende op tegen Tsjetsjeense strijders in de Pankisi-kloof, aan de Georgische kant van de grens met Tsjetsjenië. De Tsjetsjenen zouden daarheen vluchten als de grond hun in eigen land te heet onder de voeten wordt en ze zouden vanuit Georgisch gebied terreuracties in Tsjetsjenië uitvoeren. De Pankisi-kloof is dun bevolkt en moeilijk toegankelijk; in het dal verblijven volgens de Russen vijftienhonderd Tsjetsjeense strijders. Rusland eist dat Georgische en Russische patrouilles samen in de Pankisi-kloof gaan optreden tegen de Tsjetsjenen, een eis die Georgië categorisch afwijst. Sjevardnadze herhaalde dat gisteren. De Georgiërs worden sinds enkele maanden door Amerikaanse experts opgeleid in terrorismebestrijding. ,,Georgië kan dit probleem aan. Geen enkel ander land zal deelnemen aan deze operaties [tegen terroristen]'', aldus Sjevardnadze.

De commandant van de Georgische grensbewaking, Valeri Tsjcheidze, vroeg zich gisteren af hoe de Tsjetsjenen ongehinderd langs de Russische grensbewaking waren gekomen; volgens hem hebben de Russen de rebellen bewust naar Georgië gedreven.