Randstad blijft overeind op lastige markt

Randstad heeft in het tweede kwartaal van 2002 aanzienlijk betere resultaten geboekt dan was verwacht. De kwartaalcijfers kwamen vooral als een verrassing voor analisten.

De winst van 14,3 miljoen euro van Randstad over het afgelopen kwartaal komt overeen met een winst per aandeel van 0,11 euro. Hoewel de winst 12 procent lager uitvalt dan in dezelfde periode vorig jaar, was financieel directeur R van de Kraats positief gestemd. ,,Gezien de cijfers van de afgelopen tijd en de moeilijke marktsituatie is dit een goede prestatie.''Beleggers reageerden positief op de meevallende cijfers. De koers van het aandeel steeg met 86 eurocent en bedroeg rond het middaguur 8.46 euro. Randstad raakte de afgelopen twee jaar in grote problemen. Het bedrijf verslikte zich in avonturen met internet en moest in november 2000 een winstwaarschuwing afgeven. Internetdochters Newmonday en Hedson werden opgeheven en bestuursvoorzitter Hans Zwarts moest eind vorig jaar opstappen. Het aandeel van Randstad daalde de afgelopen twee-en-een-half jaar van ruim 50 naar 8 euro.

De terug naar de kernactiviteiten benadering van de nieuwe bestuursvoorzitter Cleem Farla - vandaag afwezig door ziekte - lijkt echter aan te slaan. Sinds zijn aantreden in februari sneed Randstad in de kosten en richtte zich weer op haar kerntaak: personeel uitzenden.

Randstad worstelt echter nog steeds met de erfenis van Zwarts. De grote uitbreidingen die hij doorvoerde resulteerde in overcapaciteit en die kost het uitzendbureau nog steeds handen vol geld. Met name in Duitsland vormt dit voor Randstad een probleem, maar dat is voor het bedrijf nog geen reden om zich terug te trekken. ,,Het is duur om vestigingen op te starten, dus wij wachten af,'' aldus Van de Kraats. De bodem is volgens hem in zicht.

In de rest van Europa lijkt die bodem al bereikt. In België, Frankrijk, Italie en Spanje stijgen de omzetten richting de niveaus van vorig jaar. De marges staan echter nog steeds onder druk. ,,Nu de winst nog,'' erkende Van de Kraats. In Nederland, waar bijna 40 procent van de omzet wordt gegenereerd, is de markt het meest stabiel. De omzet daalt nog steeds, maar de marges zijn stabiel.

Over Noord Amerika, waar het uitzendbedrijf buiten Nederland het meest actief is, was Van de Kraats het meest positief. Randstad draait daar nog steeds verlies, maar nog maar half zo veel als vorig kwartaal.

Het uitzenden van professionals is momenteel moeilijk. Met name de afnemende vraag uit de ICT sector speelt Randstad parten.