Piloten in de war door vijfde baan

Piloten hebben een paar keer abusievelijk willen landen op de vijfde baan van de luchthaven Schiphol. Deze landingsbaan loopt evenwijdig aan de Zwanenburgbaan, waar ze moesten zijn, maar is nog in aanbouw.

Tijdens de nadering van de baan begonnen de piloten te twijfelen of zij wel op koers lagen. Na contact met de verkeersleiding verlegden zij alsnog hun richting. Het ging om landingen vanuit het noorden in zuidelijke richting.

De luchtverkeersleiding heeft over deze verwarring drie meldingen gekregen. De veiligheid in de lucht is niet in gevaar geweest en er was geen moment sprake van paniek. Dat onderstreept een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland.

De drie incidenten deden zich eind mei en begin juni voor. De piloten naderden de Zwanenburgbaan bij mooi weer. Dan mogen de piloten, wanneer het verkeersaanbod dat toelaat, op zicht naar de landingsbaan vliegen. ,,Deze manier van naderen is nu voor de Zwanenburgbaan niet meer toegestaan. De verkeersleiding begeleidt de piloten volledig naar de baan'', zegt de woordvoerster.

Volgens de verkeersleiding is onduidelijk waarom de vliegers in verwarring konden raken. ,,In principe moet iedere piloot de situatie ter plekke kennen. Op de kaarten staat de vijfde baan al, en ook dat hij nog niet in gebruik is'', zegt de woordvoerster. Volgens haar moet de maatschappij waarvoor de piloot vliegt hem dat ook duidelijk hebben gemaakt.

Schiphol heeft inmiddels op de vijfde baan twee grote, witte kruisen geschilderd en verder staat er dag en nacht een verlicht kruis aan. De nieuwe baan moet 28 november klaar zijn.