Ondervoeding in bezet gebied

Als gevolg van de Israëlische bezettingspolitiek in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever lijdt ongeveer een op de tien Palestijnse kinderen aan ondervoeding. Dat staat in een gisteren in Jeruzalem gepubliceerd rapport van de officiële Amerikaanse organisatie voor ontwikkelingshulp, USAID.

Aan de hand van een diepgaand onderzoek onder duizend Palestijnse gezinnen kwamen de Amerikanen tot de conclusie dat 9,3 procent van de Palestijnse kinderen tijdelijk ondervoed is, terwijl in 13,2 procent van de gevallen sprake is van chronische ondervoeding.

De ondervoeding van deze kinderen is het meest schrijnend in de Gazastrook, waar volgens het rapport 17,5 procent van de kinderen chronisch ondervoed is. In het rapport wordt onder meer gewezen op een tekort aan melkproducten voor kinderen in de helft van de kruidenierswinkels. Volgens USAID zijn Israëlische wegblokkades, uitgaansverboden en afsluitingen van steden en dorpen de hoofdoorzaak van deze en andere tekorten.

In een reactie op het rapport zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, gisteren dat Israël om humanitaire redenen de verantwoordelijkheid op zich moet nemen voor de bevolking van de bezette Palestijnse gebieden.

De Israëlische legerleiding heeft gisteren besloten reservisten van boven de 41 jaar onder de wapens te roepen. Volgens de Israëlische media beginnen de Israëlische troepen in de bezette gebieden aan uitputtingsverschijnselen te lijden in Israëls langste oorlog.

In Israël is heftig gereageerd op het initiatief van Gush Shalom, een organisatie die zich inzet voor vrede, om officieren in bezet gebied in brieven te waarschuwen voor het begaan van oorlogsmisdaden. Indien die misdaden doorgaan, dan dreigt deze kleine doch uiterst actieve vredesorganisatie zich tot het Internationaal Strafhof in Den Haag te wenden.

In een hoofdartikel onder de kop `De blindheid van politieke zuiverheid' schrijft de liberale krant Ha'aretz vandaag dat Gush Shalom het Israëlische publiek en zichzelf grote schade berokkent. Premier Ariel Sharon heeft de juridische adviseur van de regering verzocht na te gaan of Gush Shalom gerechtelijk kan worden vervolgd voor een actie die hier als verraad wordt opgevat.

Overigens heeft Israël het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof wel getekend maar niet geratificeerd.