Oegandese rebellen vallen vluchtelingenkamp aan

Tweehonderd strijders van een occulte verzetsgroep in Oeganda hebben gisterochtend bij een aanval op een vluchtelingenkamp veertien mensen gedood. Ze overmanden zeker tachtig regeringssoldaten, veroverden een tank en plunderden het kamp waarna tienduizenden bewoners op de vlucht sloegen.

De strijders van het Verzetsleger van de Lieve Heer (LRA) vielen bij zonsopgang het kamp Acholi-Pii aan, ongeveer 80 kilometer ten oosten van de Noord-Oegandese stad Gulu. Nadat ze de Oegandese soldaten bij het kamp hadden overmand en hun wapens afgenomen, openden ze het vuur op de vluchtelingen uit Zuid-Soedan en Oegandese burgers die er veiligheid hadden gezocht na eerdere aanvallen van het LRA in de omgeving. Ze namen medicijnen, voedsel en radiocommunicatieapparatuur mee en kidnapten enkele hulpverleners. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, kwamen zowel kinderen als volwassenen om. Van de ongeveer 24.000 bewoners in het kamp die vluchtten, waren er vanochtend pas enkele duizenden teruggekeerd. Het Oegandese leger meldde vanochtend het kamp te hebben heroverd.

De rebellie van het LRA dateert van het begin van het regime van de Oegandese president Yoweri Museveni, in 1986. De aanvallen zijn de afgelopen weken toegenomen als gevolg van een grootschalig offensief van het Oegandese regeringsleger in Zuid-Soedan tegen het LRA. Soedan steunde voor kort het LRA maar beëindigde deze samenwerking nadat president Museveni had beloofd zijn hulp voor de Zuid-Soedanese verzetsbeweging SPLA te stoppen. Naar verluidt gaven de Soedanese regeringstroepen de LRA-strijders als afscheidspresentje wapens. Als reactie op het Oegandese offensief brak het LRA in kleinere groepen op, die terugkeerden naar Noord-Oeganda en daar sindsdien vrijwel dagelijks aanvallen uitvoeren. Vorige maand doodden ze zeventig burgers, waarbij ze kinderen doodsloegen tegen bomen en muren, een tactiek die doet denken aan de genocide in Rwanda in 1994.

Het LRA wordt geleid door Joseph Kony, die met een combinatie van christelijke principes en occulte rites de beweging in een ijzeren greep heeft. Aanvankelijk was zijn doel om Oeganda volgens de Tien Geboden te besturen. De afgelopen maanden presenteerde het LRA een politiek programma waarin eisen staan voor ontwikkeling van het historisch achtergestelde noorden van Oeganda. De regering weigerde altijd te praten, maar heeft kort geleden christelijke leiders toestemming gegeven contact te zoeken met het LRA om vredesbesprekingen te beginnen.