Nieuw plan Israël voor veiligheid

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, heeft gisteravond voorgesteld dat Palestijnse gezagsdragers zelf de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de Gazastrook op zich nemen.

Uit naam van premier Ariel Sharon kregen de Palestijnen van hem de toezegging dat Israëls troepen zich in dat geval zullen terugtrekken of althans niet meer zullen interveniëren.

In Jeruzalem sprak de Israëlische bewindsman met de Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken, Abdel Razek Yehiyeh, en de Palestijnse veiligheidschefs Mohamed Dahlan en Amin Hindi uit de Gazastrook over het zogeheten `Gaza-eerst' project.

Hoewel Israël ook in Gaza met luchtaanvallen de infrastructuur van de Palestijnse politie en andere Palestijnse veiligheidsorganisaties zware slagen heeft toegebracht, kan volgens Ben Eliezer de Palestijnse Autoriteit nog voldoende instaan voor interne veiligheid.

Israël gaat ervan uit dat de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook sterk genoeg is om Hamas aan zijn wil te onderwerpen. Dat kan op politiek niveau door hervatting van een dialoog van Hamas met de Palestijnse Autoriteit. Desnoods kan het ook met geweld van Hamas worden afgedwongen.

Botsingen tussen de Palestijnse politie en Hamas hebben zich in het verleden veelvuldig in de Gazastrook voorgedaan. Het is echter de vraag of gezien de escalatie van de Israëlisch-Palestijnse oorlog de Palestijnse Autoriteit inderdaad bij machte is en de politieke wil heeft een burgeroorlog met Hamas aan te gaan. De besprekingen tussen Israël en de Palestijnen over het `Gaza-eerst' project zullen worden voortgezet. Indien dit initiatief vruchten afwerpt, zou het ook een model kunnen zijn voor de terugtrekking uit die steden op de Westelijke Jordaanoever waar de Palestijnse Autoriteit de verantwoordelijkheid voor de veiligheid heeft.

Intussen hebben Israëlische helikopters vannacht met raketten een werkplaats in de Gazastrook vernietigd waar volgens Israël wapens en munitie voor Hamas werden gemaakt. Israël meldde vanmorgen ook de liquidatie van twee Palestijnen. Een andere Palestijn, die kennelijk een aanslag in de zin had, kwam vanmorgen om het leven. Kennelijk ging er iets mis want de man ontplofte in een auto van een Israëlische Arabier die hem een lift had gegeven.

Ondervoeding: pagina 5