Nederland onderzoekt Al-Aqsa

Nederland gaat na of er stappen moeten worden ondernomen tegen de stichting Al-Aqsa in Heerlen. Duitsland heeft gisteren de gelijknamige vereniging in Aken verboden. Beide organisaties hebben dezelfde voorzitter, Mahmoud Amr.

Duitsland verbood de Al-Aqsa-vereniging gisteren met onmiddellijke ingang wegens ondersteuning van de moslim-extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Minister Otto Schily van Binnenlandse Zaken zei dat Al-Aqsa ,,onder de dekmantel van humanitaire doelen'' geld inzamelde voor de Palestijnse terreurorganisatie. Hamas eiste afgelopen weekeinde nog de verantwoordelijkheid op voor twee aanslagen in Israël, waarbij dertien mensen om het leven kwamen.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD, de voormalige BVD) bevestigt dat de stichting Al-Aqsa in Nederland ,,onderwerp is van onderzoek'', aldus een woordvoerder. In het jaarverslag van 2001 van de (toen nog) BVD staat dat (de Nederlandse stichting) ,,Al-Aqsa geld inzamelt voor de radicaal islamitische Palestijnse organisatie Hamas, waaraan de stichting gelieerd is. [...] Tot nu toe kon niet worden aangetoond dat de door Al-Aqsa in Nederland ingezamelde gelden zijn aangewend voor terroristische activiteiten in het conflictgebied.'' Volgens de Duitse minister staat dat inmiddels wel vast.

Dat de organisatie aan Hamas gelieerd is, wil niet meteen zeggen dat de stichting moet worden verboden, vindt de woordvoerder van de AIVD. ,,Hamas doet in de Palestijnse gebieden ook sociaal maatschappelijk werk.'' De woordvoerder van de Nederlandse stichting, advocaat M. Nasrullah, zegt dat de Heerlense stichting ,,geen enkele band met Hamas'' heeft. De bewering van de AIVD noemt hij ,,nonsens''.

Al-Aqsa kwam in Nederland twee keer eerder in opspraak: in december 2000 met een video over de Palestijnse intifadah die op een Nederlandse islamitische basisschool werd vertoond, en in 1999 wegens antisemitische teksten die uit naam van het Palestijnse zelfmoordcommando Al-Aqsa op een e-mail discussielijst voor islamitische jongeren werden verspreid. Ook die beide keren ontkende de Heerlense stichting enige betrokkenheid.

duits verbod: pagina 5