Miljoenencontract voor Simon Schama

De Britse historicus Simon Schama heeft een recordovereenkomst getekend met de BBC en de Amerikaanse uitgever HarperCollins. Schama ontvangt van beide partijen 4,7 miljoen euro (3 miljoen Engelse pond) als voorschot voor het schrijven van drie boeken, en voor de rechten buiten het Gemenebest. Niet eerder werd zo'n hoog bedrag betaald als voorschot voor historische non-fictie.

Twee van de drie boeken zullen waarschijnlijk worden bewerkt als tv-serie. Rough Crossings zal gaan over wederzijdse migratie tussen Engeland en Amerika, met onder andere hoofdstukken over Pocahontas in Londen en over vrijgelaten slaven in de VS. Brushes with Death gaat over het scheppingsproces van kunstenaars tijdens artistieke crises. Het derde boek gaat over leven op een tropisch eiland.

Het vertrouwen van de BBC in Schama is gebaseerd op het enorme succes van zijn twee jaar geleden gestarte 16-delige serie The History of Britain, waar gemiddeld 4,4 miljoen mensen naar keken. Van de twee boeken die bij de serie horen werden ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Critici vinden dat Schama, een enthousiast presentator en verteller, in die serie de geschiedenis te eenduidig weergeeft, en te gemakzuchtig omgaat met geënsceneerde scènes.

Schama is in Nederland bekend door zijn studie uit 1987 naar de cultuur van de Gouden Eeuw, The Embarrassment of Riches, hier vertaald als Overvloed en onbehagen. De Britse historicus werkt sinds 1980 in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is hij hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Columbia Universiteit in New York. Het geld dat Schama verdient met de BBC-deal zal hij besteden aan de opleiding van zijn kinderen, zo vertelde hij aan The Sunday Telegraph.