Hoogbouw komt voor de val

Wie winkelt zonder geld op zak, moet poffen bij de kassa. Wie op die manier bedrijven koopt, moet bij zijn bank te rade, zoals bouwer BAM NBM die bijna twee maanden geleden met een vol boodschappenmandje kwam aanzetten. In het mandje zat bouwer en baggeraar HBG, gekocht voor 715 miljoen euro van de Spaanse Grupo Dragados, die Hollands verbleekte glorie net zelf, maar voor iets meer geld, had gekocht.

Wie tegen zijn bank en zijn beleggers zegt dat hij zo'n grote overname deels via de effectenbeurs wil financieren heeft echter een probleem als de koersen kelderen. Zoals nu.

Wordt de overname van HBG het nieuwste slachtoffer van de beurskrach die de afgelopen weken onverbiddelijk heeft toegeslagen? De financiële windhoos blaast niet alleen speculanten uit de boom en ontwortelt beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappen.

Wie met geleend geld op de beurs belegt, krijgt tijdens de koersval steeds dringender telefoontjes van zijn bank, zoals de Zwitserse belegger M. Ebner. Hij heeft het beheer over zijn beleggingsfondsen al moeten verkopen en wordt nu op de been gehouden door miljardenkredieten van Zwitserse banken, die proberen te voorkomen dat hij grote pakketten aandelen van Zwitserse beursparels op de markt moet gooien. Banken hebben met minder draagkrachtige klanten overigens minder scrupules: zij liquideren gewoon de effectenportefeuilles als hun kredieten niet meer adequaat zijn gedekt.

BAM NBM stuit, als de huidige koersval niet omslaat, op een variant van Ebners lot: wel veel geld geleend, maar nog geen nieuwe aandelen verkocht. Het bouwbedrijf, dat niet vertegenwoordigd is in de Nederlandse beursgraadmeters voor grote en middelgrote ondernemingen, heeft HBG gekocht voor 715 miljoen euro. Dat geld kreeg BAM NBM van ING, dat een overbruggingskrediet van 680 miljoen heeft verstrekt. Bij de aankondiging van de overname begin juni had BAM NBM een waarde op de beurs van eenderde van de aankoopsom.

De beurskoers van BAM NBM piekte toen op 26 euro, sindsdien is de koers een kwart gedaald. Dat biedt hoop: de beursgraadmeters zijn harder gedaald.

Maar hoop alleen kan het dreigende tekort in de financiering niet wegwerken. Het concern wil zijn financiële buffers met 350 miljoen euro verstevigen. BAM NBM zal zijn beleggers onder wat meer druk moeten zetten om extra aandelen te kopen of een in aandelen omwisselbare lening. Of de beleggers moeten meer risico's in de bedrijfsvoering accepteren, doordat BAM NBM meer rentedragende schulden op zich laadt.