Ghalia Benali

Van musici met een goede podiumact wil een studio-cd nog wel eens tegenvallen. Bij Wild Harissa van de in Tunesië geboren zangeres Ghalia Benali is dat niet het geval, al wordt ze op deze cd sterker nog dan op het podium gedragen door Timnaa. Deze Belgische band onder leiding van de prima violist Guido Schiffer neemt haar mee op een reis waarbij zowel het Midden-Oosten en de Balkan als Andalusië worden aangedaan. Met de daarmee geassocieerde genres als `zigeuner(jazz)', klezmer en flamenco zoals iedereen die tegenwoordig wel kent. Er staan op deze cd echter ook een paar dingen die minder voor de hand liggen: het Braziliaans klinkende Baihda en het van de sefardische joden geleende Ya Rashiq.

Het heeft er de schijn van dat de jonge Ghalia Benali nog niet precies weet waar ze naar toe wil. Met wat minder hups dansrepertoire (op het podium doet ze ook aan buikdans) en in ruil daarvoor wat extra drama zou ze waarschijnlijk nog meer indruk maken. Haar smeuïge medeklinkers in het bijna middeleeuws klinkende Hanine maken extra benieuwd naar haar tweede cd die al in de maak schijnt te zijn.

Ghalia Benali & Timnaa: Wild Harissa (Network 38817). Distr. Choice Music.

    • Frans van Leeuwen