`Gailhaguet is spil in affaire kunstrijden'

De voormalige voorzitter van de Franse schaatsbond Didier Gailhaguet is volgens de Amerikaanse federale politie FBI de sleutelfiguur in het schandaal rond het kunstrijden tijdens de Winterspelen in Salt Lake City.

Dat staat in een verklaring van FBI-agent William E. McGaugland. Het Openbaar Ministerie van New York heeft de belastende gegevens gisteren aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overgedragen. In het rapport valt te lezen dat de uitslagen bij het paarrijden en ijsdansen, met hulp van de vorige week aangehouden Oezbeekse maffiabaas Tokhtakhounov en een niet nader genoemde persoon, via omkoping tot stand zijn gekomen.

Gailhaguet, die als gevolg van de affaire drie jaar is geschorst, zou zorgen voor een Franse bijdrage in de zege van het Russische duo Elena Bereznaja en Anton Sicharoelidze bij het paarrijden. Tokhtakhounov zou op zijn beurt zorgen voor olympisch goud van het Franse koppel Marina Anissina/Gwendal Peizerat bij het ijsdansen. Het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne gaf na de Spelen toe onder druk te zijn gezet door Gailhaguets echtgenote. Le Gougne bevoordeelde het Russisch koppel Bereznaja/Sicharoelidze, dat goud won. De Canadezen Sale en Pelletier werden tweede, maar kregen later alsnog een gouden medaille.

Anissina, die met Peizerat ook goud won, heeft toegegeven de Oezbeek wel te kennen en ook gesproken te hebben. In de gesprekken zou het volgens haar nooit over een eventuele zege op de Winterspelen zijn gegaan. Anissina is van Russische afkomst.

Tokhtakhounov zou Gailhaguet ver voor het begin van de Winterspelen al hebben benaderd. Hij beloofde de Fransman financieel te helpen bij het opzetten van een professionele ijshockeyploeg in Parijs. Gailhaguet zou vervolgens bemiddelen in de (vergeefse) aanvraag tot een langere verblijfsvergunning in Frankrijk voor de Oezbeek. Gailhaguet blijft alle aantijgingen over allerlei dubieuze praktijken in Salt Lake City ontkennen. ,,Er bestaat geen verbond tussen Russische en Franse juryleden, zoals sommige imbecielen zeggen of schrijven.'' Voor de media legde hij de nadruk op imbecielen. ,,Het Russische jurylid heeft bij het ijsdansen een ander koppel laten winnen dan Anissina en Peizerat. Waar is dan de deal?''

De Italiaanse politie die Tokhtakhounov arresteerde, zegt de beschikking te hebben over afgeluisterde gesprekken van de Oezbeek met diverse mensen over het sjoemelen met de jurering in Salt Lake City. Kopieën van de banden zijn naar de FBI gestuurd. (DPA, Reuters)

Het IOC dreigt opnieuw met een omkoopschandaal te worden geconfronteerd. Een voormalig vice-voorzitter van de internationale taekwondofederatie (WTF) heeft volgens de krant USA Today bekend dat hij bij de Zomerspelen van 2000 in Sydney scheidsrechters ten gunste van de Koreaanse deelnemers heeft omgekocht. De Zuid-Koreaan Chong Woo Lee gaf in het Koreaanse tijdschrift Shindonga toe dat hij de scheidsrechters heeft gemanipuleerd. ,,Als ik de scheidsrechters niet had beïnvloed, hadden we maar één of twee gouden medailles gewonnen.'' Taekwondo maakte in Sydney zijn olympisch debuut. Zuid-Korea was met drie keer goud en één keer zilver het succesvolste land.