Financiële sector omhoog op beurs

De financiële waarden op Beursplein 5 konden vanmorgen weer even naar adem happen. AEX-fondsen ABN Amro, Aegon en ING stonden tegen het middaguur licht hoger, nadat zij gisteren nog zware klappen hadden opgelopen.

Op het Damrak opende de AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, vanmorgen fors lager, nadat gisteravond de beurzen in de Verenigde Staten met verlies waren gesloten. De Dow-Jonesindex eindigde ruim 3,2 procent lager, de bredere S&P; 500 verloor 3,4 procent, terwijl de Nasdaq Composite ruim 3,3 procent moest inleveren.

Later in de ochtend trok de effectenbeurs, daarbij speculerend op een positiever Wall Street, weer enigszins bij. ABN Amro noteerde meer dan 2 procent hoger, terwijl Aegon licht hoger stond. Bank en verzekeraar ING stond eveneens op winst, 0,76 procent.

Grote winnaar in Amsterdam was ASML. De toeleverancier voor de chipindustrie stond ruim 3 procent hoger. Ook elektronicafonds Philips deed het goed met een winst van 3,7 procent.

Telecombedrijf KPN lag er goed bij. Het bedrijf maakte gisteren bekend zijn schulden verder te saneren. Het fonds noteerde vanmorgen 2,8 procent hoger.

Buhrmann, dat vorige week met een winstwaarschuwing kwam, moest daarvoor vanmorgen nog steeds bloeden. Gisteren behoorde het fonds ook tot de grotere dalers, en vanmorgen stond het aandeel 5,6 procent lager.

De tweedekwartaalcijfers van Randstad werden door beleggers goed ontvangen. Het uitzendbureau noteerde bijna 12 procent hoger en was de sterkste stijger van de Midkap-index. De resultaten van Nutreco stelden daarentegen teleur. Het aandeel van het voedingsconcern schoot meer dan 10 procent omlaag.

Ook de beurzen in Parijs en Frankfurt stonden op winst. De Franse CAC-index noteerde 0,51 procent hoger. In Frankfurt was BASF een van de trekkers van de beurs. Volgens de Financial Times zal het chemieconcern de financiële markten overmorgen niet teleurstellen bij de publicatie van de halfjaarcijfers, in tegenstelling tot concurrent Bayer afgelopen week. BASF steeg ruim 2 procent. De DAX-index in Frankfurt stond 2,1 procent hoger.

In Londen was de stemming negatiever. De toonaangevende FTSE-index stond rond het middaguur op een verlies van 0,51 procent.