Euro beperkt verlies Versatel

Telecombedrijf Versatel heeft zijn verlies over het tweede kwartaal sterk weten terug te dringen door de sterke euro. De onderneming boekte een valutawinst van bijna 57 miljoen euro. De schuld van 1,7 miljard euro staat op de balans in dollars, terwijl Versatel in euro's rapporteert.

Dit blijkt uit de vandaag bekendgemaakte tweedekwartaalcijfers. Versatel, dat voornamelijk het midden- en kleinbedrijf van telecomverbindingen voorziet, heeft de afgelopen drie maanden een negatief resultaat geboekt van 35,5 miljoen euro, tegen een verlies van 85 miljoen euro drie maanden eerder. De omzet steeg met 2,4 procent tot 77 miljoen euro.

Tegelijkertijd maakte het bedrijf bekend in het eerste halfjaar af te schrijven op overgenomen bedrijven. Dat betreft een bedrag van bijna 218 miljoen euro waardoor het verlies over de eerste zes maanden oploopt tot ruim 338 miljoen euro. Het gaat om de herwaardering van de overgenomen bedrijven als Komtel en Cnet.

Het bedrijf heeft voor het eerst zijn geschiedenis een positieve `adjusted ebitda' behaald. Het resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en een reeks andere posten is uitgekomen op 1,9 miljoen euro positief. Dit financiële kengetal wordt volgens Versatel niet beïnvloed door de valutawinsten die geboekt zijn.

Eerder had Versatel aangegeven dat de `ebitda' in de tweede helft van dit jaar tussen de 0 en 5 miljoen euro zou liggen. Versatel verwacht dat dit meer dan 5 miljoen zal worden. Preciezer wil het bedrijf niet zijn.

Versatel werkt nog altijd aan de schuldreductie. Het bedijf heeft daartoe uitstel van betaling aangevraagd en heeft dat een week geleden ook van de Amerikaanse rechtbank gekregen. De constructie dient onwillige obligatiehouders over de streep te trekken.