Duitsland verbiedt Al-Aqsa wegens steun aan terreur

Duitsland heeft gisteren de Al-Aqsa-vereniging met onmiddellijke ingang verboden wegens ondersteuning van de moslim-extremistische Palestijnse organisatie Hamas.

Minister Otto Schily van Binnenlandse Zaken zei dat de Duitse Al-Aqsa-vereniging ,,onder de dekmantel van humanitaire doelen'' geld inzamelde voor de Palestijnse terreurorganisatie. Volgens Schily geeft de vereniging geld aan zogenoemde martelaarsgezinnen in de Palestijnse gebieden en aan familieleden van daders van zelfmoordaanslagen. Op die manier neemt zij,,de zorg voor de materiële toekomst van familieleden van potentiële daders van aanslagen'' over en ondersteunt zij ,,geweld en terreur in het Midden-Oosten'', zei Schily.

Hamas eiste afgelopen weekeinde nog de verantwoordelijkheid op voor twee aanslagen in Israël, waarbij dertien mensen om het leven kwamen. Duitsland had, aldus Schily, de Al-Aqsa-vereniging na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten onder de loep genomen. Na aanscherping van de anti-terreurwet was het gemakkelijker geworden haar ook aan te pakken.

Tegelijk met het verbod zijn gisteren op verschillende plaatsen in Duitland huiszoekingen verricht bij bestuursleden van de vereniging. De politie ontruimde ook het hoofdkwartier van Al-Aqsa in Aken, liet beslag leggen op twee bankrekeningen (in Aken en Keulen) met in totaal 300.000 euro, en verwijderde de Duitse site van Al-Aqsa van internet. Er werden geen aanhoudingen verricht.

De voorzitter van de Duitse Al-Aqsa-vereniging, Mahmoud Amr, wees de beschuldigingen van de hand. Hij kondigde juridische stappen tegen het verbod en de beslaglegging aan. De vereniging zou zich ,,uitsluitend op humanitaire hulp'' richten en ,,op geen enkele wijze in contact staan met Hamas''. Het afgelopen jaar heeft Al-Aqsa in Duitsland circa een miljoen euro ingezameld, aldus Amr.

Al-Aqsa zamelt het geld volgens minister Schily voornamelijk in moskeeën en islamitische centra in, alsmede tijdens niet-religieuze bijeenkomsten en demonstraties die in het teken staan van het conflict in het Midden-Oosten. Het zou worden overgemaakt naar sociale en humanitaire instellingen in de Palestijnse gebieden die onderdeel uitmaken van het Hamas-netwerk.