De zangeres en de elektricien

`Zomerzigeuners' heten ze ook wel, de artiesten die optreden tijdens het reizende theaterfestival De Parade. Acteurs als Dick van den Toorn en George van Houts staan voor hun tent de voorstellingen met dwingende stem aan te prijzen. In dit geval respectievelijk de heerlijk-morsige zedenkomedie De Bonobobar over de treurnis van een parenclub en Don Juan Tenorio. Ook ontkomt de bezoeker niet aan de voorstelling Little Voice, het intieme relaas van een verlegen zangeres.

Reddeloos verlegen is ze, het meisje dat geen eigennaam heeft maar LV genoemd wordt, vanwege haar zachte stem. Die stem is echter goud waard, zoals een betrekkelijk louche manager ontdekt. Het meisje, gespeeld door Kyra Macco, houdt zich schuil op haar slaapkamer. Hier koestert zij de platencollectie van haar overleden vader. Het zijn allemaal vrouwenstemmen die hem konden bekoren, zoals van Marilyn Monroe en Vicky Leandros. Zij imiteert hen, met als hoogtepunt in haar repertoire My heart belongs to daddie dat ze uitentreuren zingt.

De tekst, van Jim Cartwright, vertoont wat dode momenten en herhalingen. De strijd tussen het schoolmeisje en haar heerszuchtige, aan de drank verslaafde moeder (Lidewij Benus de Vries), is nogal voorspelbaar, ondanks de goede acteerprestaties. Dieptepunt van de jaloerse strijd tussen moeder en dochter is het stukgooien door de eerste van de bakelieten 48-toeren platen. Daar gaat een collectie aan gruzelementen.

Het happy end schuilt in de onverwachte liefde tussen het meisje en een even doodverlegen elektricien. Al die tijd scharrelde hij rondom en in haar slaapkamer, totdat zij eindelijk inziet dat deze man, die niets van haar wil, haar werkelijke vriend is. Hij heeft een hart van lichtjes gemaakt, die aan het slot vrolijk beginnen te schitteren.

Allesbehalve schuchter en wars van elke little voice is het optreden van zangeres Ellen ten Damme als sluitstuk van de voorstelling De Bonobobar. Verlegenheid heeft geen zin als je op het podium in de schijnwerpers staat. Dan is het een kwestie van alles geven.

Voorstelling: Little Voice door Theatergezelschap De Helden. Gezien: 5/8 De Parade, Martin Luther King Park, Amsterdam. Te zien t/m 18/8 aldaar. Inl: 0900-0191 of www.deparade.nl

    • Kester Freriks