De kok en de kok

Samen op vakantie, samen koken en een keuken delen is een hele kunst. Kok 1 vindt dat kok 2 zich als een culi-politie gedraagt. Kok 2 wil de niet langer Omo-witte, maar lichtbruin gekleurde champignons weggooien. Kok 1 wil daar champignon-kaviaar van maken. Kok 2 wil het oude brood weggooien. Nee, straalt kok 1: daar maken we crostini met ansjovis van. Kok 2 vindt kok 1 een slons en gaat de competitie aan. Kok 2 kookt graag eens hélemaal alléén. Kok 1 vergelijkt in het geniep het aantal arbeidsuren en het smulresultaat. Ach, harmonie in de keuken kan ook heel erg saai zijn.

Het recept voor champignonkaviaar dat uit Rusland afkomstig is. Daar maken ze van alles, bijvoorbeeld van aubergines, namaak kaviaar. De gewone champignons kunnen vervangen worden door een andere paddestoelensoort of door gemengde paddestoelen die in doosjes verpakt in de supermarkt te koop zijn. Hoe meer smaak de paddestoel heeft, hoe lekkerder de kaviaar. Ik kan aanraden enkele morieljes een half uur in water te weken. Deze paddestoelen uit het wekwater te wissen en de binnenkant van de hoeden even schoon te spoelen omdat daar nog wel eens vuil in zit. Bak de morieljes met de champignons mee en volg de rest van de bereiding.

Bereiding: borstel de champignons schoon. Snijd ze in plakken en bak deze in de boter snel lichtbruin en knapperig. Schep ze uit de pan en hak ze in kleine stukjes. Bak de gepelde en gesnipperde ui in boter zacht en lichtbruin. Laat paddestoelen en ui afkoelen. Roer nu door elkaar: de gehakte champignons, de gebakken uisnippers, crème fraîche, dille en cayennepeper. Voeg naar smaak, maar wel tamelijk royaal, zout toe. Rooster boterhammen. Steek er met behulp van een glas rondjes uit en besmeer deze rondjes met de champignon-kaviaar. Garneer deze hapjes eventueel met een takje dille. Laatste tip: schep een lepel van deze kaviaar in een opengesneden gepofte aardappel.