Bolletjesslikkers spreken van `heksenjacht'

Vier drugskoeriers eisen overplaatsing naar een `gewone gevangenis'. Het sobere regime in de nooddetentie is een vorm van discriminatie.

Nederland houdt ,,een heksenjacht'' op bolletjesslikkers. Advocaat B. Nooitgedagt noemde, vanmorgen in een kort geding tegen de staat der Nederlanden, de opsluiting van drugskoeriers in speciale noodgevangenissen onmenselijk, discriminerend en een schending van de Grondwet, Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties.

Nooitgedagt trad op namens vier gevangenen die in het voormalig huis van bewaring in Roermond zitten, een van de drie `detentiecentra' die sinds januari dienen als tijdelijke `opvang' van drugskoeriers. De vier eisen overplaatsing naar een `normale' gevangenis. Ze ondervinden volgens Nooitgedagt fysieke en psychische schade als gevolg van het sobere regime in de noodgevangenissen. Zo zitten ze met z'n tweeën in een cel, worden ze nauwelijks gelucht, en is er geen ruimte voor sport, recreatie of onderwijs.

Nooitgedagt voerde een aantal `incidenten' aan die kenmerkend zijn voor het regime. Een van zijn cliënten is ernstig mishandeld door een medegevangene. Hij refereerde verder aan twee `opstanden' van gedetineerden in Amsterdam en Roermond en citeerde uit een plaatselijke krant, waarin bewaarders van het detentiecentrum in Kamp Zeist spreken van onmenselijke en onveilige toestanden.

Toch was het pleidooi van de raadsman vooral principieel. De `Tijdelijke wet noodcapaciteit drugskoeriers' is vooral ingegeven door politieke motieven, zei hij. Kamerleden zouden, met de verkiezingen in zicht, heenzending van drugskoeriers niet door de vingers hebben willen zien. Maar anders dan Justitie zegt, is het gebrek aan celcapaciteit voor bolletjesslikkers (verantwoordelijk voor ,,niet meer dan een snuif'' van de jaarlijkse cocaïne-import, aldus Nooitgedagt) geen noodtoestand. ,,Cellentekort en gebrek aan personeel zijn van alle tijden.''

Advocaat F. Bleichrodt zei namens de staat niet op de hoogte te zijn van de incidenten. Volgens Bleichrodt is de situatie al behoorlijk verbeterd. Zo zouden in Roermond de mogelijkheden om te bellen en bezoek te ontvangen ,,op hetzelfde niveau'' zijn als in gewone gevangenissen.

De noodwet betekent een ,,forse inperking'' van de rechten van de gevangenen, erkende de advocaat. Maar, anders dan Nooitgedagt stelde, vormt volgens Bleichrodt de ,,exponentiële toename'' van drugskoeriers op Schiphol wel degelijk een ,,exceptionele situatie''. Dat de wet alleen voor drugskoeriers geldt, is waar, maar dat is niet per se discriminerend, aldus Bleichrodt.