Boeren eisen vergoeding van Mugabe

Blanke boeren in Zimbabwe eisen een schadevergoeding van de ZANU-PF regering van president Robert Mugabe. Volgens boerenorganisatie Justice for Agriculture hebben de boeren in de afgelopen twee jaar naar schatting 14,5 miljard Zimbabweaanse dollars (26 miljoen euro volgens de officiële koers) verloren als gevolg van de landonteigeningen. De boeren willen de regering voor de rechter slepen zodra de geleden schade tot in detail is berekend. ,,Dit kan een van de grootste rechtszaken in de geschiedenis van Zimbabwe worden'', aldus een woordvoerder.

Volgens nieuwe wetgeving moeten 2.900 boeren aankomende donderdag voor middernacht hun land en hun huizen verlaten. De boerenvakbond CFU heeft aangekondigd geen gehoor te geven aan het uitzettingsbevel zolang er geen duidelijkheid is over compensatie. Volgens dezelfde wetgeving hadden de boeren de afgelopen maand het werk neer moeten leggen. De meerderheid van de boeren is echter doorgegaan met het bewerken van het land.

Reportage: pagina 13