Blokker: Nederland was dom

Het grote aantal roofovervallen in Nederland is het gevolg van de ,,complete asiel- en illegalenindustrie'' van de recente jaren. ,,Nederland is een beetje dom geweest.'' Dat schrijft Jaap Blokker, mede-eigenaar van Blokker Holding, in het jaarverslag van het detailhandelsconcern.

De bestuursvoorzitter van Blokker, eigenaar van winkelketens als Blokker, Intertoys, Bart Smit, Xenos en Marskramer, haalt in het voorwoord uit naar het vreemdelingenbeleid van de Nederlandse politiek van de afgelopen jaren.

Blokker stelt dat het aantal roofovervallen op de 2.400 vestigingen van zijn onderneming verontrustend groot is. Het gebruik van geweld daarbij neemt toe. ,,In een winkel werken betekent anno 2002 in Nederland een gerede kans hebben op een kwade dag in de loop van een pistool te kijken of een mes op de keel gezet te krijgen'', aldus Blokker.

Het overgrote deel van deze overvallen wordt volgens de ondernemer gepleegd door allochtonen. De daders hebben vooral een Antilliaanse, Marokkaanse of Oost-Europese achtergrond. Dit wisten de medewerkers van de winkels al jaren, maar achtereenvolgende regeringen hadden het niet door, stelt Blokker.

De zakenman benadrukt dat zijn winkelketens een groot aantal zeer gewaardeerde allochtone medewerkers in dienst hebben. ,,Veel van deze actieve, op maatschappelijke integratie gerichte nieuwe landgenoten van buitenlandse afkomst staan zelf aan het `front' in onze winkels en sommigen van hen hebben het traumatiserende effect van een overval aan den lijve ondervonden.'', schrijft de bestuursvoorzitter.