Binnen drie maanden lessen in Koerdisch

De Turkse minister van onderwijs heeft gisteren verklaard dat hij verwacht dat er al binnen drie maanden taal-onderwijs in het Koerdisch kan plaatshebben. Tot dusverre was onderwijs in het Koerdisch verboden. Op grond van hervormingen, waarmee het parlement afgelopen weekeinde instemde, geldt dat verbod echter niet langer.

Het zal in eerste instantie volgens minister Necdet Tekin gaan om taalcursussen op particuliere onderwijsinstellingen, die over een licentie van de overheid beschikken. ,,Ik voorzie een periode van drie maanden, misschien sneller'', aldus Tekin. Naast onderwijs in het Koerdisch staat de nieuwe wet ook radio- en televisie-uitzendingen in die taal toe. Het is nog niet duidelijk hoe snel er daadwerkelijk Koerdische radio- en televisieprogramma's zullen zijn.

In de Koerdische gebieden in het oosten van Turkije is de nieuwe wetgeving met voorzichtige instemming begroet. Veel Koerden zeiden tegen het persbureau Reuters dat ze eerst wilden zien hoe de Turkse autoriteiten de wet in de praktijk zouden uitvoeren. ,,Laat ze alles eerst maar eens uitvoeren. We hebben al zo lang moeten wachten'', verklaarde een 70-jarige herder in de plaats Tunceli.

Vorige week is de noodtoestand, die op veel plaatsen in de Koerdische gebieden 15 jaar lang van kracht is geweest, opgeheven. Overigens staan er nog steeds soldaten op plaatsen waar militairen van het Turkse leger ook vroeger het verkeer plachten te controleren. Ze vragen voorbijgangers echter niet langer hun papieren te tonen.

Een buschauffeur in hetzelfde Tunceli stelde dat de streek er naar zijn mening vooral mee zou zijn gebaat als er drie of vier fabrieken zouden worden gebouwd. Daarmee zou de voortdurende ontvolking van het gebied een halt kunnen worden toegeroepen. Veel Koerden zijn uit de dorpen naar de grote Turkse steden en West-Europa getrokken.