VS ook met Israël akkoord over Strafhof

Israël en de Verenigde Staten hebben elkaars staatsburgers immuniteit gegarandeerd voor vervolging door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Israël is het tweede land dat een dergelijke overeenkomst met de VS heeft gesloten.

Beide landen garanderen elkaar geen Amerikaanse of Israëlische staatsburgers uit te leveren aan het Strafhof wanneer dat hof daarom vraagt. De overeenkomst, die is ondertekend door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, en de bezoekende Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, John Bolton, is een initiatief van de Verenigde Staten. Die hopen met zoveel mogelijk landen bilaterale akkoorden te sluiten die voorzien in uitzonderingsclausules waardoor Amerikanen uitlevering aan het Internationaal Strafhof kunnen ontlopen.

De Verenigde Staten zijn fel gekant tegen het Strafhof en weigeren Amerikaanse staatsburgers onder jurisdictie van het hof te stellen. Washington zegt te vrezen dat Amerikaanse vredestroepen en diplomaten het doelwit worden van politieke vervolging. Ook Israël, dat het Verdrag van Rome, het oprichtingsstatuut van het hof, mede heeft ondertekend maar het nog niet heeft geratificeerd, vreest vervolging door het Hof. Israël krijgt veel kritiek voor het optreden van het Israëlische leger tegen de Palestijnen.

Vorige week sloten de Verenigde Staten een eerste akkoord met Roemenië. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zei toen de Roemeense stap zeer te waarderen. Dat verdrag werd eveneens ondertekend door onderminister Bolton.

Die ondertekening vond plaats op de dag dat de Amerikaanse president George Bush de zogenaamde `Den Haag-invasiewet' ondertekende. Die wet, die eerder al door het Congres is goedgekeurd, geeft de Verenigde Staten de mogelijkheid Amerikanen desnoods gewapenderhand uit handen van het Internationaal Strafhof te bevrijden. Volgens de wet zijn ,,alle noodzakelijke middelen'' toegestaan.

Het Internationaal Strafhof is op 1 juli van dit jaar in Den Haag in werking getreden en wordt volgend jaar volledig operationeel. Het nieuwe hof behandelt oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. (AFP)

WWW.NRC.NL: dossier Internationaal Strafhof