VN praten over aanbod van Irak

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties overlegt vandaag met de leden van de Veiligheidsraad over het aanbod van Irak voor de hervatting van wapeninspecties.

Maar de Verenigde Staten hebben in navolging van Groot-Brittannië al laten weten het aanbod niet serieus te nemen. ,,Het gaat niet om inspecties, het gaat om ontwapening en het verkrijgen van de zekerheid dat zij [Irak] geen massavernietigingswapens hebben en dat ze hebben gedaan wat van hen verwacht werd'', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Irak heeft zich na de Golfoorlog in 1991 verplicht zijn wapenprogramma's stop te zetten en alle massavernietigingswapens te vernietigen.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, deed vorige week onder druk van een dreigende Amerikaanse aanval op Irak de VN het voorstel overleg over nieuwe wapeninspecties te hervatten. De Veiligheidsraad buigt zich vandaag over dat voorstel, maar waarnemers geven het niet veel kans.

De Iraakse media hebben de VN opgeroepen zich niet onder druk te laten zetten door de Amerikaanse ,,agressie''. In verschillende artikelen werden de VS beschuldigd van misbruik van de ontwapeningskwestie voor het behalen van haar ,,kwade koloniale doelstellingen''.

De Amerikaanse president Bush heeft zaterdag gezegd dat ,,niets veranderd'' is aan zijn vastberadenheid het Iraakse regime ten val te brengen. ,,Ik ben een geduldig man. Ik zal gebruik maken van alle middelen waarover we beschikken.''

Ook de leider van de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, de Democraat Joseph Biden, heeft gisteren gezegd dat hij verwacht dat een oorlog met Irak niet te vermijden is. Volgens Biden, die vorige week de leiding had over hoorzittingen over de kwestie Irak, is de vraag niet of maar hoe de Verenigde Staten Irak gaan aanpakken. ,,Gebeurt het alleen, met anderen en hoeveel gaat het kosten?'', aldus Biden.

Verschillende landen hebben dit weekeinde gepleit tegen een Amerikaanse aanval op Irak. Iraks buurlanden Saoedi-Arabië en Iran noemden de dreiging van een oorlog ,,gevaarlijk''. ,,Als een dergelijk gevaarlijk fenomeen normaal dreigt te worden, voelt geen enkele regering en land zich veilig voor machtige landen'' zei de Iraanse president Mohammad Khatami tegen de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal. De prins bracht zaterdag een kort bezoek aan Iran. Hij zei dat ,,het onderdrukte volk van Irak'' een nieuwe aanval niet zal kunnen verdragen en dat de wereld Bagdad onder druk moet zetten om de VN-resoluties na te komen opdat ,,alle redenen voor een aanval'' verdwijnen.

Ook de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en zijn minister voor Buitenlandse Zaken Joschka Fischer hebben gewaarschuwd tegen een mogelijke aanval en benadrukt dat eerst het conflict in het Midden-Oosten opgelost dient te worden. (Reuters, AP, BBC)