Uruguayaanse banken open door noodkrediet

Uruguay, waar een financiële crisis dreigt, krijgt een noodkrediet van 1,5 miljard dollar, zo is gisteren bekendgemaakt door internationale financiële instellingen. Hierdoor kunnen de banken in het Zuid-Amerikaanse land, die sinds medio vorige week de deuren dicht houden, waarschijnlijk vandaag weer open.

Het bedrag is afkomstig van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Het gaat om 800 miljoen dollar aan nieuwe kredieten en een voorschot van 700 miljoen dollar op een in juni overeengekomen hulpkrediet van 3 miljard dollar.

Aangezien de geldbehoefte acuut is, zal het kapitaal worden voorgeschoten door de Amerikaanse regering, aldus een persverklaring van de Amerikaanse ambassadeur in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, M. Silverstein.

Gisteren nam het Uruguayaanse Congres financiële regelgeving aan waarop was aangedrongen door het IMF. Onder die regelgeving worden bepaalde deposito's voorlopig wel bevroren voor een periode van maximaal drie jaar, terwijl betaal- en spaarrekeningen gewoon beschikbaar blijven. Dit is ook goed nieuws voor Argentijnen die hun spaargeld tijdelijk in Uruguay hebben geparkeerd.

IMF-directeur H. Köhler is naar eigen zeggen onder de indruk van de ,,vastberadenheid'' van de Uruguayaanse regering om een einde te maken aan de crisis die leidde tot plunderingen van winkels in Montevideo.

Het IMF verwacht in een verklaring dat de snelle internationale reactie op de dreigende crisis in Uruguay het vertrouwen van spaarders zal herstellen en het land in staat zal stellen om de ,,sterke externe druk'' het hoofd te bieden. Hiermee wordt gedoeld op de economische crisis in buurland Argentinië en de financiële onrust in Brazilië.

,,Het is van het grootste belang dat de Uruguayaanse bevolking en het bedrijfsleven toegang hebben tot hun spaartegoeden'', aldus de Amerikaanse minister van Financiën, P. O'Neill, in een verklaring.

De Uruguayaanse centrale bank maakte gisteren bekend dat naar vier van de 22 banken in Uruguay een onderzoek loopt.