Uiterst bloedig weekeinde in Israël: 18 doden

Bij een reeks aanslagen en schietpartijen in Israël en de Palestijnse gebieden zijn de afgelopen dagen in totaal 18 mensen om het leven gekomen. Het was daarmee een van de bloedigste weekends van de afgelopen maanden.

De zwaarste aanslag deed zich gisteren voor in Galilea, in het noorden van Israël, waar een Palestijn zichzelf in een bus opblies. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd later opgeëist door de radicale organisatie Hamas.

Negen passagiers, onder wie drie Israëlische militairen en twee Filippijnse vrouwen, vonden de dood. Tientallen anderen raakten gewond. In de bus zaten vooral soldaten, vakantiegangers en religieuze joden die op weg waren naar het graf van een joodse wijze man. Een van de overlevenden was de chauffeur, die zes jaar geleden ook al eens een aanslag op zijn bus had overleefd.

De regering-Sharon maakte gisteren in verband met de aanslag bekend dat besprekingen met Palestijnse functionarissen over de veiligheid die voor deze week stonden gepland, tot nader order zijn opgeschort. Een woordvoerder van de regering verklaarde dat de Palestijnse leider, Yasser Arafat, de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de aanslag droeg.

Ook vanmorgen vroeg was het weer raak. Een Palestijnse man schoot vanuit een hinderlaag op de Westelijke Jordaanoever een joods kolonistenechtpaar dood. In reactie op de aanslagen hebben de Israëlische autoriteiten de toegang voor Palestijnen tot de belangrijkste steden op de Westelijke Jordaanoever beperkt. Ook voert het Israëlische leger huiszoekingen uit in de stad Nablus. Volgens een woordvoerder heeft Nablus Jenin verdrongen als het voornaamste centrum van waaruit zelfmoordaanslagen worden uitgevoerd.

Gisteravond deed zich in de oude stad van Oost-Jeruzalem een schietpartij voor toen een jonge Palestijnse man het vuur opende op een Israëlische vrachtwagen. Hijzelf en twee anderen verloren hierbij het leven. In het noorden van de Gazastrook werd zondag voorts een man doodgeschoten toen hij bewapend met een geweer en granaten vanuit de zee opdook bij twee joodse nederzettingen. Daarnaast werden twee Palestijnen door het Israëlische leger gedood in het dorp Borqa in de buurt van Nablus.

De aanslag op de bus is alom veroordeeld, ook door de Palestijnse autoriteiten. President Bush verklaarde dat hij er door ,,ontsteld'' was. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, deed gisteren een hartstochtelijke oproep aan zowel Israël als de Palestijnen om het geweld over en weer te staken. Hij omschreef de aanvallen op burgerdoelen als ,,immoreel en onwettig alsook politiek contraproductief''.