Twee doden door autobom Spanje

Bij een aanslag met een autobom in de Zuid-Spaanse badplaats Santa Pola zijn gisteravond twee mensen gedood, onder wie een meisje van zes jaar. Zeker veertig mensen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens de Spaanse politie heeft hij de kenmerken van een aanslag door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. In haar strijd voor een onafhankelijk Baskenland heeft de ETA sinds 1968 meer dan achthonderd mensen gedood om haar eisen kracht bij te zetten. De groep claimt aanslagen gewoonlijk pas na enkele weken.

De autobom ontplofte gisteravond rond half acht nabij een kazerne van de Guardia Civil. De meeste slachtoffers stonden bij een bushalte vlakbij de kazerne en raakten gewond door rondvliegend puin. Het zesjarige meisje werd bedolven onder meubels in een woning op het terrein van de kazerne, en overleed in het ziekenhuis aan haar verwoningen. Het andere dodelijke slachtoffer, een 57-jarige man, stond bij de bushalte te wachten.

De Spaanse politie is in hoogste staat van paraatheid. In de zomer kiest de ETA vaak toeristische doelen uit voor haar aanslagen. De laatste aanslagen die zeer waarschijnlijk door de terreurorganisatie zijn gepleegd, waren op 21 en 22 juni. Toen ontploften autobommen in de plaatsen Fuengirola, Marbella, Mijas, Zaragoza en Santander. Daarbij raakten in het totaal negen mensen gewond. De laatste aanslag met dodelijke afloop was in maart, toen de ETA het socialistische raadslid Juan Priede Pérez uit de Baskische gemeente Orio doodschoot.

In Madrid heeft de hoogste strafrechter gisteren twee voormalige leiders van de ETA veroordeeld tot 743 jaar elk wegens een aanslag op een bus van het leger in Zaragoza in 1987. Bij deze aanslag kwamen twee mensen om het leven, en raakten 44 mensen gewond.

Voormalig ETA-leider Francisco Mugika Garmendia, bekend onder de schuilnaam Pakito, en explosievenexpert José Maria Arregui, zouden vanuit Frankrijk een ETA-commando het bevel hebben gegeven de aanslag te plegen, en de daders van informatie en explosieven te hebben voorzien. De twee werden in 1992 in Frankrijk aangehouden en acht jaar later aan Spanje uitgeleverd.

De lange gevangenisstraffen zijn symbolisch omdat in Spanje niemand meer dan dertig jaar blijft vastzitten. (AP, Reuters)