`Te weinig bloot op Gay Parade'

Er was te weinig bloot, afgelopen zaterdag op de Amsterdamse Gay Parade. Althans, dat vond organisator S. de Haan van de stichting Gay Business Amsterdam. Van hem mag het volgend jaar wel wat uitdagender. ,,We houden ons veel te veel aan de regels'', zei hij.

Het was voor de zevende keer dat er in het kader van de Gay Parade versierde boten door de Amsterdamse grachten voeren. Er kwamen naar schatting 100.000 toeschouwers kijken, aanzienlijk minder dan vorig jaar. Dat kwam door het slechte weer, denkt de organisatie.

De `museumboot' heeft dit jaar gewonnen als beste `big boat'. Op de sloep stonden vaandeldragers met enorme vlaggen te zwaaien, allen gehuld in 17e eeuwse kostuums. De boot was een initiatief van het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum, het Allard Pierson Museum en de Nieuwe Kerk. De beste `small boat' was geïnspireerd op de jazz en het Chicago van de jaren dertig. Mannen in jacket vormden twee rijen en zwaaiden met hun witte handschoenen, terwijl in het midden een travestiet met netpanty's uitbundig een lied zong.

Het Nederlands Rode Kruis had dit jaar `Diana Ross' ingehuurd. Met handkussen paaide de zanger/zangeres het publiek, dat langs de kant stond te kijken. Er was ook een `Abba-boot' waarop mannen in pettycoats hartstochtelijk liedjes van de legendarische Zweedse popgroep meezongen.