Staaf doorboort bodem trein

Het treinverkeer in Noord-Holland heeft vanmorgen lange tijd stilgelegen ten gevolge van een ongeval, waarbij een staaf de onderkant van een stoptrein doorboorde. Er vielen geen gewonden.

Kort na 7.00 uur vanmorgen reed de stoptrein Utrecht-Hilversum-Leiden in Diemen op de brokstukken van een brugleuning van een viaduct. Een kraanwagen was even daarvoor tegen het viaduct gebotst. Daarbij werd een deel van de brugleuning op het spoor gestoten. Volgens een woordvoerder van de Railverkeersleiding boorde een aluminium paal met een doorsnede van ongeveer acht centimeter zich vervolgens door de onderkant van de trein in een eersteklascoupé. De staaf stak ongeveer vijftig centimeter het compartiment binnen. Geen van de in de coupé aanwezige passagiers raakte gewond.

De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk. De kraan, een zogenoemde verreiker, kan met ingeklapte arm ruimschoots onder het viaduct door. De chauffeur van de kraan kwam met de schrik vrij. De kraan is eigendom van de vlakbij het viaduct gevestigde firma Saan. Een andere kraan van Saan werd ingezet om de verreiker weg te slepen. Door het ongeval lag het treinverkeer tussen Weesp en Schiphol en Schiphol tot ongeveer 10.00 uur stil. NS zette bussen in.

Op het traject Bovenkarspel-Grootebroek-Enkhuizen was vanmorgen op last van de politie eveneens lange tijd geen treinverkeer mogelijk. In de stoptrein uit Amsterdam werd op station Enkhuizen door de conducteur een verdacht tasje aangetroffen. De tas maakte een tikkend geluid en er staken elektriciteitsdraden uit. Een bomverkenner van de regiopolitie schakelde de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) in. Het station van Enkhuizen en een nabijgelegen jachthaven werden ontruimd. NS zette bussen in. Het pakketje bleek geen explosieven te bevatten. Het treinverkeer werd rond 11.30 uur hervat.

Gistermiddag- en avond heeft door een storing in het bedieningssysteem van seinen en wissels, het treinverkeer rond Amsterdam vrijwel stilgelegen. De intercity's van Amsterdam in de richting Utrecht, Alkmaar, Haarlem en Amersfoort vielen uit. Volgens de Railverkeersleiding duurde de storing tot even na zes uur. Reizigers liepen nog de hele avond vertraging op.