Primal Scream

Evil Heat, de vandaag verschenen nieuwe plaat van Primal Scream, bouwt voort op een interessante periode in de Britse pop: de vroege jaren negentig, voor het onder leiding van Oasis bon ton werd om saaie retrorock te maken.

Terwijl My Bloody Valentine een invloedrijke hybride voortbracht van pop en noise, verkende Primal Scream onder productionele leiding van Andrew Weatherall de mogelijkheden van methoden en technieken uit de dansmuziek. MBV's Kevin Shields produceerde het leeuwendeel van Evil Heat, Weatherall nam in vier nummers het productionele roer over. Het resultaat is een avontuurlijke plaat met een uitgebeten geluid, dat varieert van de Neu!/Kraftwerk-hommage in Autobahn 66 (met Weatherall) tot de hardrock-pastiche in City en de beukende electroclash-achtige `remake' van het aloude Some Velvet Morning. Daaraan kwamen de zoetsappige vocalen te pas van supermodel Kate Moss. In The Lord Is My Shotgun laat oud-Led Zeppelin-zanger Robert Plant zijn mondharmonica angstwekkend gieren.

Op Evil Heat klinkt Primal Scream brutaal, gedurfd, spannend en af en toe zelfs sexy, kortom: precies wat een hedendaagse rockplaat nodig heeft.

Primal Scream: Evil Heat (Columbia CX 508923) distr. Sony

    • Jacob Haagsma