Polshoog krijgt impuls

De Nederlandse polsstokhoogspringers hebben over twee maanden weer een Nederlandse thuishaven. Op 19 oktober wordt op het terrein van de Sittardse atletiekvereniging Unitas een complex geopend dat onder meer een hal voor het beoefenen van de polsstoksport bevat. Sinds de sluiting van de Haagse Houtrusthallen waren toppers als Blom, Tamminga en De Wilt aangewezen op trainingscentra in het buitenland. Vice-voorzitter Klaas Pollema van Unitas onderkent het belang van de komst van de nieuwe Sittardse hal.

De polsstokhoogspringers kunnen eindelijk weer in Nederland terecht.

Klaas Pollema: ,,Daar zijn ze erg blij mee. Trainen in het buitenland kost veel energie en geld. Een topper als Blom, die afkomstig is uit Sittard, was meestal aangewezen op een hal in Leverkusen. Hij kan nu weer terugkeren naar zijn geboorteplek. Naast Blom zullen veel andere goede atleten naar Sittard komen. Want op ons complex kunnen ook andere disciplines dan de polsstoksport beoefend worden.''

Wat betekent de komst van het sportcomplex voor Unitas?

,,Wij kunnen ons op een unieke wijze profileren. Het sportcomplex bevindt zich achter het stadion van voetbalclub Fortuna Sittard. Daardoor stelt de gemeente Sittard-Geleen een groot gebied voor sportbeoefening beschikbaar. Verder kent onze stad nog een flink aantal sportopleidingen. Sittard kan een sportstad van formaat worden, en onze vereniging een belangrijke factor in de atletiek.''

Kunnen de Nederlandse polsstokhoogspringers nu uitgroeien tot wereldtoppers?

,,Er doen er al twee Nederlandse polsstoksporters mee aan de WK-finale in München. Ook de vrouwen presteren prima. Op mondiaal niveau hoort ons land bij de subtop, maar een plek tussen de allerbesten is haalbaar. Het is belangrijk dat de jeugd de sport interessant gaat vinden. Het sportcomplex in Sittard wordt een kopie van de hoog aangeschreven accommodatie in Leverkusen, de hal is prachtig om in te trainen. De Nederlandse atletiekbond investeert 7.000 euro in trainingsapparatuur. In oktober houden we een clinic met buitenlandse toppers. Kortom: de Nederlandse polsstoksport krijgt een enorme impuls.