Palestijnen boos op joden én eigen mensen

De inwoners van Oost-Jeruzalem hebben veel kritiek op de aanslagen van hun Palestijnse volksgenoten. Maar nog bozer zijn ze op de joden.

Ze kunnen maar moeilijk beslissen op wie ze bozer zijn, de oude mannetjes in het koffiehuis voor de Damascuspoort in het bezette Arabische deel van Jeruzalem. Op de Palestijnse terreurbeweging der Aqsa-brigades die gisteren tegen alle ongeschreven regels van deze intifadah in, een aanslag pleegde bij de Oude Stad. Of op het Israëlische leger dat bij het vuurgevecht met een Aqsa-brigadier in het wilde weg om zich heen schoot en tientallen omstanders verwondde. Een 51-jarige Palestijn overleed aan zijn verwondingen; ook een Israeliër en de dader stierven. Tientallen mensen raakten gewond.

,,Hier een aanslag plegen is waanzin'', zegt Nidal achter een kopje onwaarschijnlijk sterke koffie. Zoals praktisch alle Palestijnse oude mannetjes draagt hij een geblokte doek op zijn hoofd, een colbertje en een soort rok. Hij kreeg drie Israëlische schampschoten in zijn zij. ,,Kijk eens hoeveel mensen hier zijn, winkelende vrouwen, uitrustende arbeiders, toeristen. En kijk eens hoeveel Israëlische soldaten en politieagenten hier altijd zijn. Wat heeft het voor zin iemand van de telefoonmaatschappij dood te schieten? Wat heeft die er mee te maken?''

Hij vertelt hoe het ging: een busje van de Israëlische telefoonmaatschappij Bezeq stond naast de drie openbare telefoons voor de Damascuspoort. Opeens trok een 19-jarige Palestijn het portier open en schoot zijn wapen leeg. Hij rende weg richting het koffiehuis waar Nidal nu zit, maar bezweek al eerder aan de kogels die Israëlische soldaten van alle kanten op hem afvuurden.

,,Haram!'' zegt Nidals buurman Abu Muhammed, schande!. ,,Dit is de oude stad, hier komen de toeristen, onze gasten. Hier zijn de heilige plaatsen van de islam, van de joden en de christenen. Abu Muhammed was gisteren toevallig net niet aanwezig. ,,Ik werd weggeroepen omdat ik de lichten van mijn auto had aangelaten'', zegt hij met een fatalistische ophaling van de schouders die je steeds vaker ziet bij de almaar moedelozer wordende Palestijnen.

,,Arafat heeft bewust hier een aanslag laten plegen om de Palestijnen van Oost-Jeruzalem op te juinen'', zegt opeens een andere man, die net als de andere aanwezigen Arafat en de Aqsa-brigades met elkaar gelijk stelt. De aanwezigen knikken. Tijdens deze intifadah houden de inwoners van Oost-Jeruzalem zich tot nu toe afzijdig van aanslagen. Het zijn altijd Palestijnen `van buiten', dat wil zeggen van de Westelijke Jordaanoever, die hier de aanslagen komen plegen.

,,Maar de joden zijn helemaal honden'', roept ineens Marwan, een 40-jarige dagarbeider met twee Israëlische schampschoten. Hij wijst op de inslagen in het café waar hij gisteren zat: ,,De joden schoten op alles wat bewoog.''

Daarna kwamen de Israëlische agenten die allerlei mensen arresteerden of uiterst hardhandig ondervroegen. Hetzelfde gebeurde na de aanslag vorige week op de Hebreeuwse Universiteit. Ook toen werd alles wat Arabisch wasbijeengedreven, en urenlang in de zon gezet. De mannen kregen klappen en niemand mocht zijn familie bellen. ,,De Israëliërs kunnen enkel schieten, vernederen en bezetten'', zegt Marwan. ,,En dan zijn ze verbaasd als wij het niet meer pikken.''

De enige die de moordpartij van gisteren buitengewoon stoer gevonden lijkt te hebben, is Muhammed. ,,Daar heb ik me verstopt'', wijst hij gretig naar een stenen verhoging net voor de imposante stadsmuur van Suleiman de Grote. ,,En toen het schieten ophield, ben ik de poort doorgerend. Boem boem boem!'' Met zijn slordige trainingsbroek en sandaaltjes is hij het klassieke Palestijnse straatschoffie. Hij vraagt om een shekel. Tien jaar is hij. ,,Natuurlijk was ik niet bang!'' Dan rent hij weg, naar zijn vriendjes.

    • Joris Luyendijk