`Onzekerheid over postmarkt kost staat geld'

Postbedrijf TPG maant de nieuwe regering de postmarkt verder te dereguleren, voordat het overheidsbelang van 35 procent in het bedrijf wordt teruggebracht, zoals eerder was voorgenomen. ,,De verkoop van aandelen kan alleen succes hebben als er zekerheid in de regelgeving bestaat voor de komende vijf jaar'', zei bestuursvoorzitter P. Bakker van TPG vanmorgen bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal.

Bakker benadrukte dat TPG de regering ,,alleen adviseert'' op dit gebied, maar het bedrijf steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. ,,Den Haag wil een goede prijs per aandeel ontvangen en onzekerheid is daar niet goed voor.'' Het streven van de vorige regering was om in TPG een staatsaandeel van 10 procent over te houden.

TPG staat een verdere liberalisering voor, ook in Europees verband, zodat het met zijn post, pakjes en logistiek ook elders kan concurreren. Bakker zei in dit verband de komst van Deutsche Post, later dit jaar, als concurrent van TPG op de Nederlandse markt te verwelkomen.

TPG presenteerde vanmorgen betere kwartaalcijfers dan een jaar geleden: de nettowinst kwam uit op 145 miljoen euro, 22 miljoen meer dan in het tweede kwartaal van 2001. Het resultaat ligt net boven de 140 miljoen die beursanalisten hadden verwacht. De omzet van het bedrijf steeg met 4 procent tot bijna 2,9 miljard euro. Voor het eerste halfjaar van 2002 was de omzet 5,8 miljard, 4,2 procent meer dan in dezelfde periode in 2001.

Bakker toonde zich optimistisch over de vooruitzichten van TPG. ,,Het geven van winstwaarschuwingen wordt gewoon, maar niet bij ons. Wij blijven uitgaan van een stijging van het bedrijfsresultaat – na belasting en uit gewone bedrijfsvoering – van 5 tot 10 procent over heel 2002.''

TPG constateert wel belangrijke verschuivingen in de markt. De hoeveelheid gewone post blijft afnemen als gevolg van toenemend gebruik van e-mail en internetbankieren. Weliswaar steeg de postbezorging in Nederland in het kwartaal licht, maar dit kwam door de verkiezingen die het volume tijdelijk iets opstuwden. Over het half jaar werd deze toename tenietgedaan, de gewone post liep terug met 2,1 procent. Bakker verwacht voor het tweede halfjaar een nog forsere daling. De expressdiensten (pakjes bezorgen) daarentegen stegen sterk met een 6,6 procent hogere omzet.

TPG is het moederbedrijf van TPG Post voorheen PTT Post en van TNT. In 2001 bedroeg de omzet 11,2 miljard euro. De onderneming heeft 143.000 werknemers in dienst in zestig landen.