Onverslijtbare Museeuw wint in Hamburg

Met een krachtige eindsprint heeft wielrenner Johan Museeuw gistermiddag in Hamburg de HEW Cyclassics gewonnen. Het was de elfde overwinning in een wereldbekerwedstrijd van de 36-jarige Belg.

Museeuws zege eerder dit jaar in Parijs-Roubaix werd beschouwd als een mijlpaal. Het was de derde keer dat hij de keienklassieker won en de tiende wereldbekerzege op zijn erelijst. Een week ervoor was hij naar eigen zeggen nog bijna gestopt met wielrennen. ,,Dat had ik gedaan als ik de Ronde van Vlaanderen voor de vierde keer gewonnen had'', verklaarde Museeuw destijds. Gisteren, na zijn zege in Hamburg, ging hij niet in op vragen over het naderende afscheid. ,,Ik weet niet hoe de toekomst eruit ziet'', hield hij het kort.

De zesde koers om de wereldbeker was vooraf bestempeld als de revanchewedstrijd van Erik Zabel. Wielerminnend Duitsland, massaal uitgerukt in Hamburg, rekende op een sprintduel tussen de Telekom-kopman en de Australiër Robbie McEwen, winnaar van de groene trui in de Tour. De wraak kwam er niet. McEwen moest na een val de koers verlaten, Zabel reed lek in de aanloop naar de laatste beklimming van de Waseberg en was meteen gezien voor de zege.

Op het hellinkje gaven de klassiekerspecialisten gas. Eerst gingen de Italianen Rebellin en Di Luca, in gezelschap van de Spanjaard Astarloa. Niet veel later vonden zeven renners aansluiting, onder hen Museeuw, diens ploeggenoot Vainsteins, een andere Italiaan Bettini en de Amerikaan Hincapie. In het selecte gezelschap ontbraken de Nederlanders hoewel Erik Dekker aan de voet van de Waseberg nog op kop van het peloton was verschenen.

De tien maakten er een boeiende finale van met aanvalspogingen van Bettini, Moreni en Di Luca. De laatste hield stand tot net onder het doek van de laatste kilometer. Vainsteins bracht in dienst van Museeuw de groep weer terug waarna de Belg de sprint van kop af won. ,,Romans was ijzersterk, hij heeft vandaag veel voor me gedaan'', complimenteerde de kopman van Domo-Farm Frites de Letse oud-wereldkampioen. Saeco-renner Astarloa werd tweede voor Davide Rebellin.

Met de Clasica San Sebastian voor de boeg, komend weekeinde, heeft Museeuw inmiddels een voorsprong van 96 punten op de Italiaan Bettini, die gisteren vierde werd in Hamburg. De wereldbeker ligt in het verschiet, terwijl Museeuw ook nog het WK in Zolder in het vizier heeft. In eerste instantie noemde hij die wedstrijd als eindpunt voor een imposante loopbaan, maar het gerucht wordt steeds hardnekkiger dat hij ploegbaas Lefevere volgt naar de nieuwe ploeg Quick-Step en er nog een half jaar aan vastplakt: ,,We zien het wel.''