Ontslagen bij groothandel OPG

Het farmaceutisch bedrijf OPG wil zijn groothandelsafdeling ingrijpend reorganiseren. In 2005 moeten ongeveer 370 werknemers verdwenen zijn, de helft van het huidige personeel van OPG Groothandel. Dat maakte het beursgenoteerde bedrijf vandaag bekend.

OPG zal tweehonderd mensen collectief ontslaan, aldus een woordvoerder. Daar horen ongeveer honderd chauffeurs bij die hetzelfde werk zullen blijven doen bij andere bedrijven omdat OPG Groothandel het transport zal uitbesteden.

De overige banen die moeten verdwijnen worden momenteel uitgevoerd door uitzendkrachten.

OPG Groothandel wil vanaf 2004 vanuit twee regio's werken. In elke regio moeten een distributie- en servicecentrum komen. Dit houdt in dat zeven van de in totaal negen vestigingen worden gesloten. Wel zal OPG Groothandel er twee vestigingen bijbouwen. De reorganisatie is nodig omdat de groothandel van OPG niet goed draait, zegt de woordvoerder. ,,Wij willen zo concurrerend mogelijk zijn in deze heftige markt. De bedrijfskosten moeten dus omlaag.'' OPG wil zich meer richten op de apotheken en de thuiszorg.

Het CNV is geschokt door de ingreep van OPG. De vakbond had met het bedrijf gesproken over `relocatie' van werknemers, waarbij geen banen verloren zouden gaan.

OPG publiceerde vanmorgen ook de winstcijfers over het eerste halfjaar. De onderneming maakte 40,1 miljoen euro nettowinst, een stijging van 28 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De winsttoename is vooral te danken aan de exploitatie van de 137 apotheken en de thuiszorg. Zonder buitengewone resultaten en de afschrijving van overnames steeg het resultaat het eerste halfjaar met 16 procent, van 24,4 miljoen euro naar 28,2 miljoen. De omzet steeg met 8 procent tot 1,05 miljard euro.