Omzet van de industrie in eerste halfjaar gedaald

De Nederlandse industrie heeft in de eerste helft van dit jaar 4 procent minder inkomsten geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De fabrieken maakten wel evenveel producten, maar kregen daar minder geld voor wegens lagere prijzen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. Hoewel de afzetprijzen sinds januari een stijgende tendens vertonen, is het niveau toch nog steeds lager dan in de eerste helft van 2001. Uit de voorlopige cijfers blijkt verder dat de omzet zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt met 4 procent is gedaald. In juni 2002 is de industriële omzet 5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens de conjunctuurtest verwachten de producenten geen toename van de bedrijvigheid in de periode juli tot en met september.