Nederlanders in noodweer Italië

Honderden Nederlanders die bij het Gardameer in Noord-Italië kampeerden, zijn het afgelopen weekeinde getroffen door een windhoos, die gepaard ging met zware hagelbuien. De hagelstenen boorden gaten in auto's, caravans, tenten en boten. Verschillende alarmcentrales in Nederland ontvingen telefoontjes van naar schatting achthonderd mensen die melding maakten van schade. Volgens de ANWB raakte een nog onbekend aantal mensen lichtgewond.

,,De caravan stond te schudden. Ik was bang voor mijn gezin en dacht heel even: komen we hier wel levend doorheen?'' Met haar man en twee kleine kinderen staat Monique Vinke uit Strijen op camping Rolli aan Manerba del Garda, aan de zuidkant van het Gardameer.

Volgens Vinke zag de camping er gisterochtend uit alsof er oorlog had gewoed. ,,Tenten zijn stukgewaaid en een aantal hangt zelfs in bomen. Aan veel van die bomen zitten overigens geen blaadje meer. Veel caravans en auto's hebben flinke schade opgelopen door de hagel. Ook is een boot komen aanwaaien waarvan niemand weet van wie die is.''

Het noodweer trok in de nacht van zaterdag op zondag over het Gardameer, in een strook van twee tot drie kilometer van Lazise in het zuidoosten naar Moniga in het westen. Het begon om een uur of twee 's nachts met een flinke hagelbui, vertelt Monique Vinke op camping Rolli. ,,Die duurde nog geen vijf minuten, maar ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Sommige hagelstenen waren zo groot als pingpongballen.''

Veel campinggasten gingen na de bui de schade opnemen aan caravans en tenten, maar een half uur later bereikte het slechte weer opnieuw de camping door de draaiende wind. Vinke: ,,De windhoos die toen volgde, heeft veel schade aangericht.''

De Nederlandse alarmcentrales hebben gisteren besloten de reparaties van kapotte voertuigen en tenten ieder voor zich af te handelen. Bij de repatriëring van vakantiegangers zullen ze wel samenwerken. De Nederlanders die naar huis willen en die verzekerd zijn tegen calamiteiten tijdens de vakantie, zullen vanaf een centrale plek bij het Gardameer met Italiaanse touringcars naar huis worden gebracht.

Carglass Italië heeft twintig mobiele teams naar het Gardameer gestuurd om autoruiten te repareren. Van de ANWB zijn er drie leden van de wegenwacht om met name schade aan caravans te herstellen. Daarnaast zijn drie ANWB-hulpverleners ter plaatse om een noodsteunpunt in te richten.

De ANWB stuurde gisteren al twee hulpverleners van het steunpunt Milaan naar het getroffen gebied. Zij meldden dat er op de kampeerterreinen geen sprake was van paniek. Monique Vinke kan dat beamen. ,,Het had allemaal veel erger gekund. Onze voortent is kapot en de caravan en auto hebben flinke butsen opgelopen, maar dat is het wel.'' Ze is niet van plan haar vakantie voortijdig af te breken. ,,We staan hier nu een week en blijven nog veertien dagen.'' Niet iedereen denkt er zo over. Vinke: ,,Veel mensen zijn al aan het inpakken en maken zich klaar om terug te gaan naar Nederland.''

Het noodweer heerste in heel Noord-Italië. Ooggetuigen zeiden tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera dat de hagelstenen soms de omvang van een vis hadden. In de buurt van Brescia is een man met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij in zijn auto onder een boom was bedolven. Ten noorden van Venetië zijn bijna twintig mensen gewond geraakt. In sommige gebieden vielen bomen op elektriciteitsdraden, waardoor de stroom uitviel. Vrijwilligers zijn in het gebied opgeroepen om wegen weer begaanbaar te maken.

Een windhoos is een wervelwind die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. Deze trekt met de bui mee en laat een spoor van vernielingen achter. De windsnelheden kunnen oplopen tot honderden kilometers per uur.