Minister Nawijn (LPF) ziet af van wachtgeld

De nieuwe minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie, Hilbrand Nawijn, heeft de wachtgeldregeling die hij kreeg bij zijn vertrek als hoge ambtenaar ingeleverd. Hij heeft hij voor zijn aantreden met – toen nog - formateur Balkenende afgesproken, zo bevestigde zijn woordvoerder vanmorgen.

De oud-directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vertrok in 1996 met ruzie over het harde asielbeleid dat hij bepleitte. Het kabinet was het niet met hem eens en zag geen heil meer in Nawijn.

In 1999 heeft hij na onderhandelingen met de toenmalige minister van Justitie Winnie Sorgdrager een wachtgeldregeling bedongen van 70% van zijn salaris tot aan zijn pensioen wat indertijd stond voor vijftien jaar en een kleine miljoen euro. De overige 30% mocht hij als advocaat bijverdienen. Alles wat hij daar weer bovenop verdiende moest hij doorgeven aan het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Bij de besprekingen voor zijn aantreden als minister vroeg Balkenende Nawijn om zijn wachtgeldregeling in te leveren. In het Algemeen Dagblad zaterdag zei Nawijn dat het ,,een groot offer'' was, maar voor het ministerschap wilde hij het wel doen. Nu Nawijn minister is valt hij onder de `normale' vastgestelde wachtgeldregeling voor bewindslieden dat maximaal zes jaar loopt. Deze wachtgeldregeling geeft oud-bewindslieden en ex-Kamerleden het recht op een uitkering van minimaal twee tot maximaal zes jaar. De duur is afhankelijk van het termijn dat diegene in de Kamer of in het kabinet heeft gezeten. Het eerste jaar ontvangen de politici 80% van hun oude jaarinkomen en daarna 70%. Ministers, zoals Nawijn, verdienen nu 9123 euro per maand, staatssecretarissen verdienen 8558 euro en Tweede-Kamerleden verdienen tegenwoordig 6435 euro per maand. Zo heeft de na zeven uur afgetreden staatssecretaris van Philomena Bijlhout de komende twee jaar recht op 154.000 euro. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil de wachtgeldregeling wijzigen. De vorige minister van Binnenlandse Zaken, Klaas de Vries, zei eerder voorstander te zijn van een sollicitatieplicht voor werkloze politici.

Naast de oud-IND'er Nawijn zijn er meer topambtenaren bij Justitie met een `gouden handdruk' vertrokken. Procureur-generaal Arthur Docters van Leeuwen kreeg vanaf zijn vertrek in 1998 zijn salaris tweeënhalfjaar doorbetaald met aansluitend een wachtgeldregeling tot aan zijn pensioen. In 1996 kreeg procureur-generaal Van Randwijck een `gouden handdruk' van 227.000 euro, een half miljoen in guldens. Bovendien wordt hij tot zijn pensioen doorbetaald.