KPN verhoogt ambitie voor schuldafbouw

KPN scherpt zijn doelstelling aan om de schulden van het bedrijf te verminderen. Het telecombedrijf streeft ernaar om de schuld eind dit jaar terug te brengen tot 13,9 miljard euro in plaats van 14,5 miljard.

Dat heeft een woordvoerder vanochtend bevestigd. Directe aanleiding voor de verhoogde ambitie is de succesvolle verkoop van de Tsjechische kabelactiviteiten. Hierdoor verdwijnt 630 miljoen euro schuld van de balans van KPN. Tegelijkertijd zorgt de verkoop voor een toename van het eigen vermogen met circa 700 miljoen euro.

KPN had uit voorzichtigheid de opbrengst van de Tsjechische kabelactiviteiten niet meegerekend in de schuldreductie. ,,Je weet nooit of zoiets direct verkocht wordt of dat het nog een jaar duurt'', zegt de woordvoerder van KPN.

Grote bedrijfsonderdelen die nu nog in de verkoop staan zijn onder meer de telefoonboeken van KPN en het belang in het Tsjechische telecombedrijf SPT.

KPN heeft zijn schuldenlast het afgelopen jaar al sterk teruggebracht. Dat was nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Vorig jaar dreigde het telecombedrijf onder zijn schulden te bezwijken. De nettoschuldpositie – het aantal leningen minus het geld in kas – bedroeg op het hoogtepunt meer dan 22 miljard euro. Een reddingsoperatie resulteerde eind vorig jaar onder meer in een uitgifte van aandelen voor 5 miljard euro, waarmee een deel van de leningen werd afgelost. De Nederlandse overheid gaf het verliesgevende KPN de grootste kapitaalinjectie.

Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar had KPN een schuldenlast van 15,4 miljard euro. De snelheid waarmee KPN op dit moment zijn schulden vermindert ligt aanmerkelijk hoger dan het tempo dat een half jaar geleden door de banken van KPN werd geeist.

In de eerste zeven maanden van dit jaar verkocht KPN voor 600 miljoen euro zijn aandelenbelang in de Hongaarse branchegenoot Pannon GSM. KPN stootte vorig jaar al voor 2,4 miljard aan onderdelen af. Grootste verkoop was toen de deelneming in het Indonesische Telkomsel (668 miljoen). Andere grote verkopen waren de aandelenpakketten in de Ierse telecombedrijven Eircom (632 miljoen) en Eircell (572 miljoen).