King Loek wint met bijna volmaakte score

Met de formidabele score van 8,5 uit 9 heeft Ludovicus Franciscus Antonius Maria Van Wely – ook bekend als King Loek – het Lost Boys toernooi in Amsterdam gewonnen. Nog een half puntje erbij en hij was in de recordboeken opgenomen.

Het halfje dat aan de volmaakte score ontbrak liet Van Wely zaterdag liggen door een moment van nonchalance dat hij na afloop zelf niet begreep. Hij had de Duitser Florian Handke geheel overspeeld, zijn vrijpion zou binnen een paar zetten naar dame lopen en het was alleen nog nodig om een paard van Handke met een simpele zet naar een strafhoekje te verbannen. Van Wely moet gedacht hebben dat hij alles won en dat nauwkeurigheid niet meer nodig was. Hij liet het paard ongemoeid en merkte een zet later tot zijn ontzetting dat Handke het kon gebruiken om remise af te dwingen.

Met nog steeds een monsterscore maakte Van Wely een tijd lang de indruk alsof het toernooi geheel bedorven voor hem was. Zijn recordpoging was mislukt en van de toernooioverwinning was hij ook nog niet zeker, want Friso Nijboer lag met 7 uit 8 nog maar een half punt achter.

Nijboer had zaterdag van de ex-jeugdwereldkampioen Darmen Sadvakasov gewonnen. ,,Een relaxed partijtje, ik won heel makkelijk'', meldde hij aan het thuisfront. Het was een boodschap die ze daar al vaak gehoord zullen hebben, want de rasoptimist Nijboer denkt altijd dat de winst voor hem vrijwel vanzelf komt. ,,Met wit win ik omdat ik wit heb en met zwart omdat ik Nijboer ben'', zou zijn wapenspreuk kunnen zijn.

Sutovsky-Van Wely en Sokolov-Nijboer waren gisteren in de laatste ronde de belangrijkste partijen. Het was duidelijk dat beide witspelers op winst zouden spelen, want dat is de wet van de open toernooien: wie vlak onder de top zit heeft in de laatste ronde financieel gezien heel weinig aan remise.

Met wit of zwart en ongeacht zijn positie in het klassement, Nijboer speelt altijd op winst en gisteren zagen we de keerzijde van zijn meestal heilzaam optimisme. Hij stond vanaf het begin wat slechter tegen Sokolov en hij had zich zo goed mogelijk moeten verdedigen. Dat deed hij natuurlijk niet, hij wilde winnen, al gaf de stelling er geen aanleiding toe.

Sokolov won en daarmee had Van Wely het toernooi gewonnen. Wat hij ook tegen Sutovsky zou doen, niemand kon hem meer inhalen. Het moet een hele geruststelling zijn geweest, want in zijn partij zag het er beroerd voor hem uit.

Het was nog een hele verdienste van Van Wely dat hij met inventieve tegenacties overeind bleef, maar vlak na de eerste tijdcontrole was zijn stelling toch nog steeds heel bedenkelijk.

Toen trok Sutovsky een half uur uit voor een diep denkproces dat tenslotte tot een zet leidde die op het eerste gzicht spotte met alle positionele regels en op het tweede gezicht op slag bleek te verliezen. Iedereen blij, want Sutovsky is door zijn rare en storende zenuwtrekjes niet erg populair bij de concurrenten.

De tweede plaats, anderhalf punt achter Van Wely, werd tenslotte gedeeld door Nijboer, Sokolov en de geluksvogel Handke, die in de laatste ronde de zeventienjarige Jan Smeets versloeg.

Smeets had zaterdag een keurige partij van Jan Timman gewonnen en daardoor een meesterresultaat gescoord waar hij weinig aan had, want hij had al lang aan de eisen voor de meestertitel voldaan. Het betekende wel dat een winst in de laatste ronde hem een grootmeesterresultaat zou opleveren. Smeets kwam er dichtbij, maar liet zich onodig door een tegenactie van Handke overrompelen. De grootmeestertitel zal zeker nog wel komen voor dit jonge talent.

In dit tiende en laatste Lost Boys toernooi kreeg een groot aantal spelers als een soort gouden handdruk bij het afscheid een titelresultaat mee. Voor Handke betekende de overwinning op Smeets een grootmeesterresultaat. Meesterresultaten werden behaald door de Nederlanders Peek, Dambacher, Marc Erwich en Bezemer en door Odendahl (Duitsland), Pedersen (Denemarken) en Vidarsson (IJsland). Vidarsson had zich werkelijk heroïsch verdedigd tegen de Russische Belg Gurevich, die teleurgesteld was, maar zich snel kan rehabiliteren, want vandaag speelt hij alweer twee partijen in het open toernooi in Vlissingen.

Wit Van Wely-zwart Handke, achtste ronde.

Met het simpele 37. Dc8+ Pf8 – anders verliest zwart zijn paard – 38. b6 was het snel bekeken geweest. Zwart zou op moeten geven. 37. Kd2-c2 Dg5-g2+ 38. Lc1-d2 Pe6-g5 Maar nu kan zwarts paard aan de aanval meedoen en dat geeft hem net genoeg tegenspel. Wit kan met een paar schaakjes de h-pion winnen, maar daarna is er geen goede voortzetting. 39. Kc2-c3 Pg5xf3 40. Ld2-c1 Dg2-f1 41. Dc6-e8+ Kg8-h7 42. De8xh5+ Kh7-g8 43. Dh5-e8+ Kg8-h7 44. De8-h5+ Kh7-g8 en knarsetandend gaf wit remise.