IOC wil onderzoek rel van Frans comité

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft na de wereldschaatsbond (ISU) ook het Franse nationale olympisch comité opgedragen het omkoopschandaal bij het olympische kunstrijtoernooi te onderzoeken. Twee Fransen, een jurylid en de voorzitter van de schaatsbond, spelen een sleutelrol in het schandaal.

De Belgische IOC-voorzitter Jacques Rogge overhandigde het eigen dossier bovendien aan de onafhankelijke ethische commissie van het IOC. Die commissie zal indien nodig met voorstellen voor maatregelen komen.

De omkopingszaak rondom het paarrijden en de ijsdans kreeg de afgelopen week hernieuwde aandacht toen de Italiaanse politie de Oezbeek Alimzhan Tokhtakhounov arresteerde. Hij zou een band hebben met de Russische maffia en hij zou hebben geprobeerd de wedstrijdresultaten van de wedstrijden in Salt Lake City te manipuleren. Rogge reageerde geschrokken op het bericht dat de georganiseerde misdaad erbij betrokken zou zijn. Daarom wil de preses alles tot in detail laten uitzoeken.

Het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne gaf na de Olympische Winterspelen toe onder druk te zijn gezet. Zij bevoordeelde het Russische koppel Bereznaja en Sicharoelidze, dat goud won. De Canadezen Sale en Pelletier werden tweede, maar kregen later overigens alsnog een gouden medaille.

Volgens Le Gougne had de echtgenote van de voorzitter van de Franse bond, Didier Gailhaguet, haar onder druk gezet. Zowel Le Gougne als Gailhaguet is inmiddels voor drie jaar geschorst. Le Gougne kreeg in het verleden ook al drie keer een waarschuwing voor de manier waarop ze jureerde. De Française heeft altijd zelf stug volgehouden dat haar naam ten onrechte door het slijk is gehaald.