Hagenaar vrij uit Turkse cel

Een Turkse rechtbank heeft vandaag de 21-jarige Danny Broens uit Den Haag op vrije voeten gesteld. Deze zat daar sinds vijf weken vast in de cel, omdat hij betrokken was bij een dodelijk ongeval. De rechter oordeelde dat hij niet langer in voorarrest hoeft te zitten, zo heeft zijn advocaat, mr. G. Knoops, bekendgemaakt.

Broens had enkele weken geleden op een scooter een Turkse man aangereden, die als gevolg daarvan overleed. Volgens Knoops is uit twee politieonderzoeken gebleken dat Broens geen blaam treft. Een Turkse rechter had al eerder aangegeven dat er geen reden was de Hagenaar op te pakken.

Voordat Broens naar Nederland kan, moeten er nog enkele formaliteiten worden afgehandeld. Knoops verwacht dat zijn cliënt vanavond op het vliegtuig naar huis zit.

Knoops had de zaak al aanhangig gemaakt bij het Europese Hof in Straatsburg. Die procedure laat hij doorlopen, wegens mogelijke toekomstige gevallen. ,,Als het hof beslist dat de detentie geen redelijke grondslag had, zou Broens bovendien een schadeclaim kunnen indienen'', aldus de raadsman.

Volgens Knoops, die het bericht van de vrijlating van de familie van Broens ontving, raakten vanmorgen in de rechtbank de gemoederen van de familieleden van het Turkse slachtoffer behoorlijk verhit. ,,Hoe de verdere strafzaak verloopt, weet ik niet. Het zou ook nog kunnen dat de familie een civiele procedure begint tegen mijn cliënt.''