Groene lentegroenten met lauwe dressing

U kunt alle voorbereidingen voor deze frisse salade een aantal uren van tevoren treffen en de geprepareerde ingrediënten in luchtdicht afgesloten bakjes op een koele plek bewaren. In dat geval kunt u de groenten naar wens warm of op kamertemperatuur serveren. Verwarm de groenten als u daarvoor kiest in apart afgesloten schalen kort in de magnetron.

Dop de tuinbonen en doe ze in een pan kokend, gezouten water. Laat de tuinbonen 2 tot 3 minuten koken en giet ze dan over in een vergiet. Laat ze schrikken onder de koude kraan. Verwijder de taaie, lichtgroene velletjes zodat de tuinbonen `dubbelgedopt' zijn. Zet even weg.

Snijd de stelen van de artisjokken, verwijder de taaie buitenbladen en wikkel elke artisjok dan apart in plasticfolie. Leg ze zo circa 6 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt), of tot ze gaar zijn. Controleer dat door de punt van een scherp mes in de bodem te steken; de punt van het mes moet er makkelijk in glijden. Verwijder de folie en laat de artisjokken even afkoelen voor u alle bladen en hooi verwijdert, zodat u alleen de bodems overhoudt. Zet de artisjokbodems even weg.

Snijd de asperges bij en doe ze in een pan kokend, gezouten water. Laat ze in circa 5 minuten gaar koken. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan.

Maak de dressing door de bouillon in een kleine pan te doen en hem vervolgens op een matig vuur te verhitten. Klop er zodra hij heet is krachtig de olijfolie en sherryazijn door. Klop er dan het gehakte bonenkruid door en breng de dressing tot slot op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur.

Schik de artisjokken, asperges en dubbelgedopte tuinbonen op een grote dienschaal, of op individuele borden. Schep er de lauwe dressing over en dien onmiddellijk op.