Grateful Dead treedt na zeven jaar weer op

Voor het eerst sinds de dood van voorman Jerry Garcia hebben de overlevende leden van de legendarische Amerikaanse groep Grateful Dead samen opgetreden. Onder de naam The Other Ones waren slagwerkers Mickey Hart en Billy Kreutzmann, bassist Phil Lesh en gitarist Bob Weir, ondersteund door gastmuzikanten, de hoofdact van het tweedaagse, aan het erfgoed van Grateful Dead gewijde festival Terrapin Station, afgelopen weekend in het Alpine Valley Music Theatre in East Troy, Wisconsin. Op het programma stonden verder soloprojecten van de leden, alsmede een tentoonstelling en openbare gesprekken met de muzikanten en familieleden van Garcia.

De Grateful Dead ontstond midden jaren zestig in de hippiecultuur van San Francisco. Het geluid van de groep werd gekenmerkt door ellenlange, psychedelisch getinte `jams', maar kende ook sterke country-trekken. Garcia's oorspronkelijke instrument was de banjo, Grateful Dead kwam voort uit een bluegrassband. Toen Jerry Garcia in 1995 op 53-jarige leeftijd overleed was de groep nog altijd mateloos populair. De fans, zogenaamde 'Dead Heads', volgden de groep fanatiek bij haar succesvolle Amerikaanse tournees.

Het uitverkochte Terrapin Station-festival trok zo'n 35.000 bezoekers. The Other Ones gaan in november weer op tournee. Het is niet waarschijnlijk dat de groep naar Europa zal komen.