Georgië: Rusland schendt grens

Russische gevechtsvliegtuigen hebben volgens Georgië gisteren bombardementen uitgevoerd in het grensgebied tussen Georgië en Tsjetsjenië. Rusland ontkent.

Volgens de Georgische grenswacht werden de bombardementen in de nacht van zaterdag op zondag uitgevoerd door diverse gevechtsvliegtuigen van het type Soechoj SU-25, die de grens vanuit Tsjetsjenië overvlogen in de buurt van Tsjontio. Algemeen wordt aangenomen dat Tsjetsjeense rebellen, die zich in het grensgebied schuilhouden, het doelwit van de aanval vormden. Volgens de Georgiërs vielen er geen slachtoffers.

De Russische luchtmacht ontkende in actie te zijn gekomen. In de nacht van zaterdag op zondag is geen enkele missie uitgevoerd, aldus een woordvoerder van de Russische luchtmacht, ,,wegens de slechte metereologische omstandigheden''.

Het was de vierde keer in een week dat Georgië de Russen beschuldigde van grensschendingen in de Pankisi-kloof, het onherbergzame gebied aan de grens waar volgens de Russen Tsjetsjeense rebellen zich ongestraft kunnen verschuilen als de grond hun in Tsjetsjenië te heet onder de voeten wordt.

Eerder het afgelopen weekeinde beloofde Georgië de Tsjetsjenen te zullen aanpakken. De Georgische minister van Veiligheid, Valeri Chaboerdzania, bood gewapende Tsjetsjeense rebellen in het grensgebied amnestie als ze zich melden en hun wapens inleveren. Als ze dat doen, zo beloofde hij, zullen ze door de Georgische autoriteiten als gewone vluchtelingen worden behandeld. In de Pankisi-kloof bevinden zich naar schatting 15.000 Tsjetsjeense burgers die het geweld in hun land zijn ontvlucht.

Die Georgische poging de relaties met Rusland in een rustiger vaarwater te brengen, werd door de Russische autoriteiten direct weggewuifd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, zei dat Georgië zijn verplichting om het internationale terrorisme te bestrijden, verzaakt. ,,Zoals recente gebeurtenissen hebben aangetoond voelen internationale huurlingen zich thuis in de Pamnkisi-kloof'', aldus de minister. ,,Wij zijn bereid hulp te bieden in de strijd tegen het terrorisme, dat ook Georgië bedreigt, maar die keus moet in Tbilisi worden gemaakt.'' Rusland heeft Georgië al vaker voorgesteld gezamenlijk tegen de Tsjetsjenen in de Pankisi-kloof op te treden, maar van gemeenschappelijke patrouilles wil Georgië niets weten.

De autoriteiten van Georgië en de separatistische `republiek' Abchazië zijn het dit weekeinde eens geworden over gezamenlijke militaire patrouilles in de Kodori-kloof, die door de Georgiërs wordt gecontroleerd. Vorige week liet Abchazië weten dat de Georgiërs, in strijd met een door de VN bewerkstelligd akkoord, reguliere troepen naar de kloof had gestuurd en dat er ook Tsjetsjeense rebellen zaten. Georgië ontkent de beschuldigingen. De gemeenschappelijke patrouilles moeten de Abchaziërs geruststellen, zo werd gisteren in Tbilisi gezegd.