Feyenoord niet langs Spurs in eigen Kuip

Feyenoord flirtte gisteren tijdens het laatste serieuze oefenduel voor het komende seizoen tegen Tottenham Hotspur (2-2) opzichtig met het verleden. Het legioen zong in de aanloop van het nieuwe voetbaljaar als vanouds over de felbegeerde landstitel, maar de spelers konden niet duidelijk maken waarop het optimisme is gestoeld.

Negen dagen voor het eerste treffen met Fenerbahçe in de voorronde van de Champions League zoeken de Rotterdammers nog naar de nodigde vorm om weer aan het lucratieve toernooi te mogen deelnemen.

Echt zorgen maakt trainer Bert van Marwijk zich nog niet. De oefenmeester constateerde terecht dat zijn ploeg zonder echt goed te voetballen veel kansen kreeg. Op basis van de gehele voorbereiding denkt Van Marwijk dat zijn ploeg net als Ajax en PSV sterker is geworden.

Waar beide concurrenten zich zichtbaar hebben versterkt, moet de meerwaarde van Feyenoord volgens de oefenmeester vooral in de winst van UEFA Cup worden gezocht. De coach gokt op het zogenaamde Dekker-effect. De wielrenner hikte jaren achtereen tegen de grens van zijn prestatievermogen aan. Totdat hij haast vanuit het niets een Tour-etappe op zijn naam schreef, steeds meer ging winnen en uiteindelijk uitgroeide tot een wereldrenner met veel zelfvertrouwen.

In tegenstelling tot de Rabobank-ploeg heeft Van Marwijk weinig tijd. De om de winst van de UEFA Cup bejubelde trainer staat opnieuw voor een seizoen van de waarheid. In de twee voorgaande jaren finishte hij met Feyenoord ver achter de latere kampioenen PSV en Ajax. Na drie seizoenen zonder landstitel wil de Rotterdamse clubleiding en aanhang in mei eindelijk weer op de Coolsingel staan.