Effectenbeurzen verder onderuit

De negatieve stemming op de beurzen in Europa blijft aanhouden. De meeste financiële markten zijn vanmorgen negatief geopend. In Amsterdam stond de AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, rond het middaguur op een verlies van ruim 3 procent.

Het waren vooral weer de financiële dienstverleners die op het Damrak het beeld bepaalden. ABN Amro en verzekeraar Aegon, die aanstaande donderdag de halfjaarresultaten presenteren, hadden het moeilijk. Beleggers lijken weinig vertrouwen te hebben in de bedrijven. Aegon en ABN Amro noteerden allebei ruim 6 procent lager. Ook bank en verzekeraar ING deelde mee in de malaise. Het aandeel stond eveneens op een verlies van ruim 6 procent. Concurrent Fortis wist de schade te beperken tot ruim 4 procent.

De beurzen in Europa reageerden volgens beurshandelaren onder meer op het lagere slot op Wall Street van afgelopen vrijdag. De Dow-Jonesindex was vrijdag ruim 2,2 procent lager geëindigd, terwijl de Nasdaq Composite ruim 2,5 procent lager was gesloten. In Londen noteerde de FTSE-index ruim 2 procent lager tegen het middaguur, terwijl in Frankfurt de DAX-index op een verlies stond van 3,69 procent. De CAC-index in Parijs noteerde 2,2 procent lager.

Op Beursplein 5 presteerden Wolters Kluwer en KPN relatief het minst slecht vanmorgen. Uitgever Wolters Kluwer noteerde 0,14 procent lager, terwijl KPN op een min stond van 1,14 procent. Het telecomconcern heeft vanmorgen bekendgemaakt dat het zijn doelstelling om de schulden te verminderen heeft aangescherpt. KPN wil de schuld eind dit jaar terugbrengen tot 13,9 miljard euro in plaats van 14,5 miljard.

Er was ook nieuws rond TPG. Het concern presenteerde vanmorgen betere kwartaalcijfers dan een jaar geleden: de nettowinst kwam uit op 145 miljoen euro, 22 miljoen meer dan in het tweede kwartaal van 2001. Het resultaat lag net boven de 140 miljoen die beursanalisten hadden verwacht. Beleggers waren niet onder indruk. Het aandeel TPG stond rond het middaguur ruim 2,8 procent lager.

De effectenbeurs in Tokio is de week vanmorgen met een klein verlies begonnen. De Nikkei-index zakte 4,73 punten (nog geen 0,1 procent) tot 9.704,93. De aandelenkoersen gingen op en neer. In Japan maakt men zich ook zorgen over de economische situatie in de Verenigde Staten.