Delfts feest van de kamermuziek

Alleen al één van de zestien concerten van het Delft Chamber Music Festival is een festivalletje op zich. Zo speelden zaterdagavond de violistes Antje Weithaas en Baiba Skride drie zeer aansprekende korte duo's van Bartók. De violistes Antje Weithaas en Isabelle van Keulen en de cellist Robert Cohen vervolgden met de elegische Serenade van Dohnanyi. De pianisten Enrico Pace en Igor Roma gaven een spetterende uitvoering van Lutoslawski's Variaties op een thema van Paganini. En het Grieg Trio speelde meeslepend in het Dumky Trio van Dvorák.

Het Delft Chamber Music Festival, voor de zesde keer georganiseerd door Isabelle van Keulen, is een feest van verbazingwekkende muzikale overdaad en een opzienbarend luxueus vertoon van zeer beroemde musici. Ze zijn de vrienden en kennissen van Isabelle van Keulen, die hier de viool èn de altviool bespeelt.

Feestelijk is ook de Delftse festivalsfeer. In de glazen concertzaal op een binnenplaats van het museum Het Prinsenhof kijkt men rechts uit op de zijgevel van de fraaie Waalse kerk. En door het glazen dak ziet men de monumentale toren van de Oude Kerk. De `foyer' is buiten op de gracht, de Oude Delft, onder die scheefhangende Oude Kerkstoren.

De programmering is voorbeeldig, dit jaar om het thema volksmuziek en kunstmuziek. Zo klinken alle 44 vioolduo's van Béla Bartók, de componist die Hongarije afreisde om zoveel mogelijk volksmuziek op te tekenen. Er is een flamenco-avond, er is een wereldpremière van een stuk van Boudewijn Tarenskeen en de Nederlandse première van een kwartet van Halffter, gespeeld door het Vermeer Quartet.

Een avondje Delft bestaat uit louter hoogtepunten. Maar zaterdag was er ook een duidelijk zwaartepunt: de uitvoering door het Grieg Trio van Antonins Dvoráks Dumky Trio. Een week eerder klonk het werk ook in de Amsterdamse serie Zomerconcerten, uitstekend gespeeld door het Storioni Trio. In Delft was het wat vrijer en volkser, ook wat zwoeler van klank dan bij het Storioni Trio. In de wat helderder akoestiek van de Amsterdamse Kleine Zaal speelde het Storioni Trio het stuk wat `kunstiger' met een grotere dramatische diepgang in de langzame delen.

Vrijdag speelt het Vermeer Quartet het `Amerikaanse kwartet' van Dvorák in Delft. Niets lijkt vanzelfsprekender: de naam Vermeer geeft het Amerikaanse kwartet natuurlijk verplichtingen in de Vermeerstad Delft. En de keus voor Dvoráks `Amerikaanse kwartet' ligt al even voor de hand. Maar toch, dat het wereldberoemde Vermeer Quartet naar Delft komt, ook dat ligt aan Van Keulen.

Festival: Delft Chamber Music Festival. Gehoord: 3/8 Prinsenhof Delft. T/m 11/8. Inl.: 015-6404555 of www.delftmusicfestival.nl

    • Kasper Jansen