Computer bij jeugd populairst

Nederlanders maken gemiddeld tien uur per week gebruik van een computer. In de leeftijdscategorie tussen 25 en 34 jaar wordt het meest gebruik gemaakt van een computer. Personen in deze leeftijdsgroep zitten gemiddeld zestien uur voor het beeldscherm. 65-plussers, die geen vaste baan meer hebben, zitten daarentegen gemiddeld slechts een uur in de week achter hun computer. Het computergebruik onder de jeugd wordt soms sterk geremd omdat ouders bang zijn voor verslaving en hun kinderen vaak verbieden de hele dag te computeren. Een veelgehoorde klacht van ouders is dat zij vaak telefonisch onbereikaar zijn doordat hun kinderen op internet zitten.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt op basis van onderzoek onder mensen van twaalf jaar en ouder. Het gebruik van personal computers is flink toegenomen. Tweederde van de personen van twaalf jaar en ouder gebruikt minstens elke maand de computer, zowel voor werk als privé.

Mannen brengen gemiddeld twee maal zoveel tijd achter de computer door als vrouwen: veertien tegen zeven uur. Ook is er een onderscheid naar opleiding. Personen die alleen de basisschool hebben gevolgd, gebruiken de pc gemiddeld vier uur per week. HBO- en universitair gediplomeerden doen dit wel zestien uur.

Personen met een betaalde baan gebruiken de computer gemiddeld vijftien uur per week, niet-werkenden drie uur per week. De werkenden gebruiken de pc ook vaker privé thuis. Opmerkelijk is verder dat op het platteland lang niet zo veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de computer als op het platteland. In steden wordt de computer gemiddeld dertien uur per week gebruikt, op het platteland acht uur.