Broer Okan O.was mogelijk bij moord

De broer van Okan O., Özkur, was aanwezig toen Okan zijn eigen dochter Romy in de duinen van Bergen vermoordde. Dat zou Özkur vorige week dinsdag hebben gezegd tegen de grootouders van Romy, Hans en Corrie van Buuren. De dag erna vertelde Özkur de politie een ander verhaal. Hij zou pas een maand na dato gehoord hebben van de moord, toen Okan hem het graf aanwees.

Dinsdag vertelde Özkur Hans en Corrie van Buuren uit Bergen dat hij wist waar hun dochter Marion en kleindochter Romy begraven lagen. Daarmee kwam een eind aan ruim vijf jaar onzekerheid, Marion en Romy werden sinds 8 juni 1997 vermist. Hun graf werd op aanwijzing van Özkur afgelopen donderdag in de duinen gevonden. Marion en Romy waren 19 en 1 jaar oud toen ze werden vermoord.

Özkurs broer Okan O., een zware crimineel die in 1998 in de gevangenis aan kanker is overleden, zou hen hebben omgebracht. Okan had lange tijd een relatie met Marion en is de vader van Romy. Hij heeft tot op zijn sterfbed ontkend de twee omgebracht te hebben.

Volgens de familie Van Buuren vertelde Özkur dinsdag aan hen dat hij aanwezig was bij de moord op Romy. Okan zou Marion en Romy op 8 juli 1997 hebben opgehaald. Hij zou Özkur hebben gevraagd op Romy te passen en zelf zijn weggegaan met Marion. 's Avonds rond tienen zou Okan zonder Marion zijn teruggekomen. Okan zou Özkur hebben gevraagd met Romy mee te komen en vervolgens met hen naar de duinen zijn gereden. Daar zou hij Özkur gevraagd hebben Romy te doden. Özkur zou hebben geweigerd en zich hebben afgezonderd. Okan zou vervolgens zelf zijn dochter om het leven hebben gebracht, waarna hij met zijn broer zou zijn weggegaan.

Woensdag verklaarde Özkur tegen de politie dat zijn broer hem het graf een maand na de moord had aangewezen. Hans en Corrie van Buuren zeggen dat ze de politie gewezen hebben op de andere versie van het verhaal. De politie wil dit niet bevestigen. Özkur zelf was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens een woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat Özkur als verdachte in de zaak moet worden aangemerkt. Wel zal in het verdere onderzoek worden nagegaan ,,wat hij voor verklaringen heeft afgegeven en wat zijn rol is geweest'', aldus de woordvoerder.

Justitie wil niet ingaan op de vraag of Özkur strafbaar is als hij getuige is geweest van de moord. Onder de Nederlandse wet is niemand verplicht een belastende verklaring tegen naaste familieleden af te leggen.